Vacances escolars

VACANCES ESCOLARS escrit per Pilar Rubert Saura, coordinadora de XiCaEs

Tots som conscients que a l'estiu cal relaxar-se. Però això no vol dir que hagem de retrocedir, com succeeix en alguns casos. És una llàstima que tant d'esforç realitzat es puga veure minvat en dos mesos. No podem oblidar-nos per complet del que hem anat aprenent al llarg de quasi 10 mesos.

Si en famílies amb fills/es neurotípics ja es veu, en alguns casos, que la total relaxació de l'estiu fa mossa, en arribar setembre, aquesta problemàtica es veu agreujada en famílies amb fills/es que presenten diversitat funcional.

Durant el període lectiu, els xiquets/es, les seues famílies i els professionals que els han tractat han fet un gran esforç per a millorar i en alguns casos mantindre les seues funcionalitats. Arribada l'època estival, aquest esforç es veu interromput per la relaxació de les vacances, posant ‘la fitxa en la casella d'eixida’ en arribar setembre.

A l'estiu, el dia és més llarg. Per la qual cosa, es poden distribuir millor les hores en moments d'oci, però sense oblidar-nos del reforç.

Les teràpies es poden equiparar a un tractament i la seua interrupció total durant dos mesos resulta contraproduent per les següents raons:

  • Perquè la interrupció sobtada del tractament pot suposar una reculada en els coneixements i aprenentatges que s'han anat adquirint durant l'any.
  • Perquè les vacances suposen, en part, una bona oportunitat d'aprenentatge per als xiquets que, en estar més relaxats, tenen més llibertat horària i menys exigència acadèmica, mostrant-se així més receptius a l'hora de fer les tasques.
  • Perquè és també una oportunitat per a implicar a la família en el tractament. A causa de les obligacions familiars i laborals, els pares tenen dificultats per a donar suport al desenvolupament dels seus fills com els agradaria, però quan arriben els mesos de vacances compten amb un temps important per a això.
  • Perquè en acabar el curs no desapareixen les dificultats i a l'estiu es poden reforçar objectius que, bé per les pròpies dificultats, per la rutina, l'estrés o bé per altres motius, no es van acabar d'aconseguir.

Això no vol dir que no dediquem temps a la desconnexió i l'oci, ja que són molt importants. Podem dedicar dies a la total relaxació i invertir algunes hores a reforçar els aprenentatges de l’any, amb la finalitat que tot el realitzat durant l'any no resulte afectat durant les vacances escolars.

 Pilar Rubert Saura- Coordinadora

Integradora Social

Dilatada experiència en projectes destinats a xiquets/es que presenten necessitats educatives especials.

Coordinadora de la major part dels Campus Natura que s'han realitzat fins a l'actualitat.