TRASTORNS GENERALITZATS DEL DESENVOLUPAMENT escrit per Claudia Sánchez Redondo, logopeda de XiCaEs
El Trastorn Generalitzat del Desenvolupament (TDG) es tracta, en concret, d'un ampli ventall de síndromes i trastorns que es caracteritzen per deficiències greus i alteracions en diverses àrees del desenvolupament com la comunicació, la interacció social o l'existència de comportaments, aptituds o interessos estereotipats.
Encara que aquests trastorns solen aparèixer durant la infància, abans dels tres anys d'edat els seus símptomes poden perdurar fins a la vida adulta.
El “Manual Diagnòstic i Estadístic dels Trastorns Mentals”, editat per l'Associació de Psiquiatria Americana i publicat en espanyol en 2002 (DSM-IV-TR), defineix els trastorns generalitzats del desenvolupament com “una pertorbació greu i generalitzada de diverses àrees del desenvolupament: habilitats per a la interacció social, habilitats per a la comunicació o la presència de comportaments, interessos i activitats estereotipades”. Les alteracions qualitatives que defineixen aquests trastorns no són coherents ni estan en proporció amb el nivell de desenvolupament o l'edat mental de la persona.
Les característiques, a trets generals i sempre tenint en compte que cada persona és diferent, són les següents:
- Dèficits en el reconeixement social:
- Aïllament i indiferència cap a altres persones.
- Falta d’interès per aspectes socials de la interacció.
- Zero contactes socials espontanis, però acceptació passiva dels intents d'aproximació d'altres persones.
- Establiment de contactes socials espontanis, però de manera “estranya” i molt vinculada als seus rituals i preocupacions obsessives. Falta d’interès per les idees i sentiments d'uns altres.
- La forma més lleu sol trobar-se en adults amb deficiències socials severes en la infància, però que han progressat molt. Posseeixen una pobra comprensió de regles per a la interacció social i escassa sensibilitat en relació amb els altres.
- Dèficits en la comunicació social:
- Absència d'intencionalitat comunicativa.
- Expressió només de desitjos, sense altres formes comunicatives.
- Expressió de comentaris sobre fets, però que no formen part d'un intercanvi social o són irrellevants al context.
- Ús d'un llenguatge elaborat, però sense implicació en una autèntica pauta de conversa recíproca. Presència de temes repetitius i llargs monòlegs, sense tindre en compte a l'interlocutor.
- Dèficits en imaginació i comprensió social:
- Absència completa d'imitació significativa i joc de ficció.
- Presència d'imitació, però sense comprensió real del significat de l'acció realitzada.
- Representació estereotipada i repetitiva d'un cert rol sense variació ni empatia.
- En persones majors i més capaces hi ha una certa apreciació de què “alguna cosa succeeix” en la ment d'uns altres, però sense comprendre què és. Una certa habilitat per a reconèixer sentiments d'uns altres, però més a un nivell intel·lectual que empàtic i emocional.
- Dèficits en habilitats conductuals
- Predomini de conductes motores estereotipades.
- Moviments repetitius més complexos, de caràcter ritual. Vinculació intensa i inexplicable a uns certs objectes.
- Insistència a realitzar unes certes seqüències d'accions o en la representació o construcció d'uns certs continguts i objectes.
- Preocupació obsessiva per alguns continguts intel·lectuals.
Per a realitzar un pla d'intervenció en persones amb TDG és necessari prestar especial atenció a les habilitats i punts forts d'aquestes persones. Realitzar una avaluació que implique tots els aspectes comentats és fonamental perquè la intervenció siga el més estructurada i individualitzada possible.

Claudia Sánchez Redondo- Logopeda
Grau en Logopèdia en la Universitat de València. Especialitzada en logopèdia clínica en mal neurològic i en teràpia miofuncional.
Trajectòria professional: logopeda en una clínica amb xiquets/es amb dificultats d'aprenentatge.
Actualment treballa en Xicaes, tractant amb els xiquets/es que tenen alterada la comprensió i/o producció del llenguatge, la parla, la veu, trastorns orofacials mitjançant teràpia miofuncional i alteracions en la deglució.