Atenció TDAH, pautes per a fomentar l’atenció

ATENCIÓ TDAH escrit per Estela Ferrero Marco, Psicóloga de XiCaEs

El trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDA-H) és un dels trastorns del neurodesenvolupament més freqüents de la infantesa. Els xiquets amb TDA-H poden tindre problemes per a parar atenció, controlar les conductes impulsives (poden actuar sense pensar quin serà el resultat) o ser excessivament actius.

És normal que als xiquets els coste concentrar-se i comportar-se bé de tant en tant. No obstant això, els xiquets amb TDA-H no van deixant arrere aquestes conductes a mesura que creixen i els símptomes continuen i aquests poden provocar dificultats a l'escola, a casa o amb els amics.

Si els preocupa que un xiquet puga tindre TDA-H, el primer que han de fer és parlar amb un professional d'atenció mèdica per a esbrinar si els símptomes corresponen amb el diagnòstic. Aquest diagnòstic pot dur-se a terme tant per un professional de la salut mental (psicòleg o psiquiatre), així com per un professional d'atenció primària com el pediatre.

Pautes per a millorar l'atenció en el TDA-H
A continuació us donem una sèrie de pautes que poden ser útils, tant per a les famílies com per als professors, a l'hora de fomentar i treballar l'atenció dels xiquets amb TDA-H o problemes atencionales:

 • Eliminació dels elements distractors, és a dir, el xiquet necessita que a l'habitació on estudie, faça els deures o jugue no hi haja massa coses que puguen provocar que la seua atenció es perda. És molt important que NOMÉS estiguen els elements mínims que siguen necessaris en el moment del treball.
  Estructuració de les tasques. L'ajudarà a no atabalar-se a l'hora de realitzar les activitats. Una bona planificació és el resultat d'una bona faena.
  ● Repetició dels conceptes clau. És una de les millors formes per a poder recuperar l'atenció del xiquet en el moment de la distracció. Dir una simple paraula que estiga relacionada amb l'activitat que estem realitzant ajudarà al fet que el xiquet recorde el treballat i, al mateix temps, recupere l'atenció.
  Realitzar activitats atractives i manipulatives. Els xiquets tendeixen a avorrir-se molt sovint, per això, és molt important realitzar activitats diferents i que siguen del seu grat. Amb això aconseguirem que la seua atenció siga molt major i puga treballar més temps.
  ● Fomentar l'actitud d'èxit, és a dir, donar-li molta importància a les activitats o als èxits que tinga el xiquet en la seua formació. Això l'ajudarà a motivar-se molt més cada dia i a continuar treballant.
  Corregir els propis errors. Aquesta és una bona eina per a fomentar l'atenció. Quan el xiquet realitza una activitat, ha de ser ell mateix qui revise l'activitat i detecte els seus propis errors, així podrem ajudar-lo al fet que pare atenció a l'activitat que està realitzant i, al mateix temps, desenvoluparà la concentració.
  Motivar-ho contínuament. És molt important que el xiquet s'adone que ens importa tota aquella activitat que ell realitza i, a la mateixa vegada, animar-lo i motivar-lo perquè continue avançant en les seues activitats i progressos.

Estela Ferrero Marco- Psicòloga i Pedagoga

Graduada en Psicologia i Pedagogia.

Trajectòria professional: des de fa 8 anys fa classes particulars a alumnes amb TDA-H, ajudant-los i proporcionant-los tècniques d'estudi.

Actualment treballa en XiCaEs realitzant intervencions de Psicologia amb els xiquets i les seues famílies.