Com fer un TANGRAM

COM FER UN TANGRAM escrit per Alicia Fonfría Moreno, psicòloga de XiCaEs

Hola a tots/es!

Hui vos propose una activitat en la qual podem participar tota la família elaborant amb els xiquets aquest joc per a després posar-lo en pràctica.

El joc al qual ens referim és el TANGRAM!

És un clàssic joc xinés anomenat ‘Chi Chiao Pa’, que significa Taula de la Saviesa. Aquest puzzle està compost per set peces: 5 triangles (de diferents grandàries), un quadrat i un paral·lelogram. L'objectiu del joc és combinar les peces per a formar figures determinades. S'estima que hi ha més de mil figures que es poden construir a través d'aquestes set formes. Aquest joc permet desenvolupar habilitats mentals, estimula l'atenció, les capacitats visuoespacials i visuoconstructives. A continuació, vos proposem els passos a seguir per a l'elaboració del Tangram.

Així que, anem allà!

Pas 1
Agafem un foli (o un cartolina perquè les peces finals siguen més rígides) i creem la reixeta. Aquesta reixeta està composta per quatre quadrats disposats en horitzontal i quatre en vertical (4 x 4). Cada quadrat té una longitud de 4cm, sent la longitud total de la reixeta de 16 cm. La reixeta final ha de ser com la que veieu a la foto.

Pas 2

Delimitem l’àrea de cada una de les set peces, utilitzant per a cada forma un color.

De forma que al final quede la següent configuració:

Pas 3

A continuació pintem cadascuna de les àrees. En aquest cas, he utilitzat colors de fusta, però també podem utilitzar ceres o retoladors. Aquest és el meu Tangram final! Podeu utilitzar i combinar els colors com més vos agrade, l'important és que al final tingueu les 7 àrees delimitades.

Pas 4

Ara és el moment de retallar cada una de les peces.

Pas 5

Una vegada tenim les peces retallades és hora de començar a Jugar!!! A continuació vos propose una sèrie de figures per a construir mitjançant aquestes set peces. En internet podeu trobar moltíssimes més. Comencem?

FIGURES TANGRAM

 

Alicia Fonfría Moreno- Psicòloga

Llicenciada en Psicologia en el 2008. Màster en Psicologia General Sanitària i Psicopatologia, Salut i Neuropsicologia.

Trajectòria professional: Investigadora de l'UJI durant quatre anys treballant amb pacients amb dany cerebral adquirit i malalties neurodegeneratives.

En l'actualitat treballa amb pacients amb esclerosi múltiple, persones amb discapacitat intel·lectual i xiquets amb trastorns del neurodesenvolupament en el projecte Xicaes.