Sobreprotecció

SOBREPROTECCIÓ escrit per Pilar Rubert Saura, coordinadora de XiCaEs

Tots els xiquets necessiten la protecció dels seus pares davant uns certs perills, però quan la protecció es converteix en una bombolla d'aïllament parlem de sobreprotecció. Com tot en la vida, els excessos no són bons...

Prohibir certes situacions com per exemple: anar-se’n de viatge, d'excursió en el col·legi, quedar-se a dormir a casa d'un amic, etc.  Per tenir por del que puga passar, és privar-li d'experiències en les quals el teu fill pot gaudir.

Resoldre dificultats en compte d'ensenyar-li a afrontar-les és crear una “dependència”. No sabrà afrontar la vida si sempre ho resols tot tu.

No li prives de responsabilitats. Assigna-li activitats en funció de la seva edat, ja que la responsabilitat ajuda al xiquet a construir la seva seguretat i autonomia.

No li transfereixis les teves pors perquè acabarà reproduint-les.

No justifiques els seus errors, ha d'afrontar-los. Guia’l perquè aprenga d'ells, sinó mai arribarà a aprendre estratègies d'afrontament que tant li han de servir al llarg de la seva vida.

Estableix uns límits saludables, mantenint l'equilibri entre el “control” i el “deixar ser”. Sona difícil però no és impossible fer-ho. Donar-los la llibertat de ser ells mateixos, però al seu torn anar marcant unes pautes que els preparen per a la vida adulta. L'educació per a l'autonomia és el millor llegat que li pots deixar al teu fill.

Un xiquet sobreprotegit tindrà més probabilitats de caure en depressió, ansietat, problemes d'estrès o fins i tot agressivitat, ja que papà o mamà no estaran sempre aquí per a solucionar tot.

Guiats per l'amor cec que sentim cap als nostres fills tendim a sobreprotegir-los, però sobreprotegir és desprotegir.

Us deixe amb una frase que convida a la reflexió:

“Els teus fills no tindran èxit gràcies al que hages fet per ells, sinó gràcies al que els hages ensenyat a fer per si mateixos”

-Ann Landers -

 Pilar Rubert Saura- Coordinadora

Integradora Social

Dilatada experiència en projectes destinats a xiquets/es que presenten necessitats educatives especials.

Coordinadora de la major part dels Campus Natura que s'han realitzat fins a l'actualitat.