REGALS DE NADAL escrit per Pilar Rubert Saura, coordinadora de XiCaEs
Els xiquets que presenten diversitat funcional, poden tindre algun tipus de problema a l'hora de l'intercanvi de regals.
No pot llevar el paper de regal
L'intercanvi de regals es converteix de vegades en un moment delicat per a un xiquet amb dificultats motores, ja que li costa obrir els regals.
Alguns consells per a fer-ho més suportable:
- Preparar un paper de regal diferent, embolicar el regal amb alguna cosa que el xiquet puga desembolicar fàcilment.
- També es pot organitzar un joc, en el qual el xiquet haja d'ajudar-se dels altres per a obrir els regals.
El regal sembla que no li agrada
Si el xiquet ignora el regal no li forces a agafar-lo, mirar-lo o jugar amb ell… Que no pare atenció no vol dir que no li agrade. Pot ser que tinga molts estímuls en aqueix moment al seu voltant. Tria un altre moment més tranquil per a tornar a presentar-li el regal. Segur que quan estiga més tranquil ell mateix s'acostarà a agafar el regal. Sobretot has de relativitzar la situació i no donar a entendre que sents que no li haja agradat el regal i insistir que li pare atenció.
No li agraden les sorpreses
Alguns xiquets necessiten saber què ocorrerà. Cal fer una anticipació a manera de rutina, perquè moments màgics com poden ser el Nadal o els Reis no es convertisquen en moments estressants. Per això, pots preparar unes rutines pictogràfiques a manera de seqüències perquè sàpiguen què ocorrerà.
Una altra opció que pots sumar a l'anticipació és embolicar el regal amb un paper transparent de tal forma que veja l'interior, sent així una situació menys estressant.
Massa estímuls per al xiquet
Regals i papers per tots els llocs, més soroll, més veus de l'habitual, les llums de l'arbre de Nadal... És un conjunt de sobrestímuls que molts xiquets no toleren, ja que aquests els exciten de tal manera que no poden gaudir del moment. Per a intentar suavitzar la situació pots organitzar els regals segons la grandària, el color, la forma… Una altra vegada tornem a recórrer al joc, ja que és didàctic. Inventa un joc divertit per a recollir els papers de regal i que no estiguen pel sòl, buidant el caos que li puga produir. També prepara un espai de tranquil·litat, un raconet sense estímuls en el qual puga tranquil·litzar-se i sentir-se bé. Tingues a mà objectes que sàpigues que l'ajuden a autoregular-se.
Massa emocions en un mateix dia
L'expectativa d'obrir un regal darrere l'altre el dia de Nadal és aclaparadora per al xiquet.
Una bona solució podria ser la de demanar a amics i familiars un únic regal, evitant així sobrecarregar-lo amb tants obsequis. Encara que us semble estranya la recomanació que anem a donar-vos, pot donar resultat per a tranquil·litzar al xiquet: embolicar algun dels seus joguets favorits. El xiquet, en veure alguna cosa que li resulta familiar, per la qual sent inclinació, li donarà sensació de tranquil·litat.
Pregunta als pares abans de comprar alguna cosa per al xiquet
Trobar un regal que siga apropiat per a la seua edat, però també siga adequat per a la capacitat i el desenvolupament del xiquet, mai és fàcil. No dubtes a preguntar als pares, pot ser que l'opció que tu cregues que és adequada no s'adapte a les característiques del xiquet.

Pilar Rubert Saura- Coordinadora
Integradora Social
Dilatada experiència en projectes destinats a xiquets/es que presenten necessitats educatives especials.
Coordinadora de la major part dels Campus Natura que s'han realitzat fins a l'actualitat.