Què és la Terapia Ocupacional?

 QUÈ ÉS LA TERAPIA OCUPACIONAL? escrit per Estela García Martín, Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta de XiCaEs

Una pregunta que es repeteix en moltes ocasions quan arribem als centres, pregunta que no fem quan ens parlen de la fisioteràpia, la logopèdia o la psicologia. Per això, al llarg d'aquest post, intentarem aclarir algunes preguntes freqüents sobre aquesta temàtica.

La Federació Mundial de Terapeutes Ocupacionals (WOFT) defineix la Teràpia Ocupacional com:

-Una professió sanitària centrada en el pacient que s'ocupa de la promoció de la salut i el benestar a través de l'ocupació. Els terapeutes ocupacionals aconsegueixen aquests objectius mitjançant la participació de les persones en activitats de la vida quotidiana.

A qui va dirigida les Teràpia Ocupacional?

Com a professió sanitària va dirigida a aquelles persones joves, adults, majors o xiquets que presenten alguna dificultat o discapacitat de diversos tipus: discapacitat física, psíquica, sensorial o social, que afecta a la vida diària en major o menor mesura, en la qual també es depèn de l'entorn en el qual viu la persona.

Com i en què pot ajudar-te la Teràpia Ocupacional?

Els terapeutes ocupacionals treballem amb les persones aprofitant totes les seues capacitats per a disminuir les disfuncions també compensant i rehabilitant a aquestes. Sempre ficant atenció als objectius que marca la persona o, en defecte, les famílies d'aquestes.

Podem ajudar-te de diverses formes, ja que els terapeutes podem portar a terme activitats i intervencions encaminades a realitzar:

  • Valoracions i reeducació de les activitats de la vida diària com són arreglar-se, vestir-se, l'alimentació, les compres, el joc, etc.
  • Teràpies d'estimulació sensorial dirigides a aquelles persones que presenten alguna alteració en algun dels sis sentits: oïda, vista, tàctil, olfacte, gust i propiocepció.
  • Teràpies d'estimulació cognitiva dirigides a aquelles persones que presenten alguna alteració en capacitats com són la memòria, l'atenció o la percepció.
  • Valoració, disseny i entrenament de fèrules, pròtesis i productes de suport.
  • Adaptar la llar i el lloc de treball fent que siguen espais el més accessibles possible.
  • Cerca d'interessos en l'oci i temps lliure.

Estela García Martín- Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta

Graduada en Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia per la Universitat Catòlica Sant Vicent Màrtir de València.

Trajectòria professional: terapeuta ocupacional en centres per a persones amb malalties mentals i en una escola infantil inclusiva. Fisioterapeuta en una clínica privada.

Actualment treballa en Xicaes realitzant intervencions de Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia amb els xiquets i les seues famílies.