Consells per a prevenir les caigudes de les persones majors

CONSELLS PER A LA PREVENCIÓ DE CAIGUDES escrit per Estela García Martín, Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta de XiCaEs

El procés natural d'envelliment de les persones comporta que els reflexos i la mobilitat vagen disminuint, augmentant així el risc de patir caigudes.

Les conseqüències de les caigudes poden ser molt diverses, des de simples colps on es produeixen hematomes fins a conseqüències més greus com poden ser fractures d'algun os que necessiten cirurgia per a reparar el mal o punts en ferides produïdes en el moment de la caiguda. Les conseqüències no són únicament físiques, també poden produir reaccions emocionals com no voler eixir de casa o no realitzar activitats d'oci per la por a una nova caiguda.

Per això, és molt beneficiós el manteniment de bons hàbits relacionats amb l'exercici físic i l'alimentació. En combinació, ambdues ens proporcionen major possibilitat de tindre un millor envelliment, retardant les situacions de risc.

A més d'intentar mantenir-se saludable, hem de cuidar l'entorn pel qual ens movem per a fer-lo el més segur possible. Podem realitzar actuacions senzilles que ens permeten mantindre l'entorn segur, com per exemple:

  • Buidar les zones de pas llevant objectes que puguen augmentar el risc d'entropessar-nos.
  • Reduir la quantitat de mobiliari de les habitacions.
  • Evitar els cables enmig de l'habitació retirant-los cap a un costat o prop de la paret.
  • És important retirar objectes com les catifes, ja que poden causar caigudes per les arrugues que es poden formar. Encara així, si no desitja retirar-les és aconsellable utilitzar materials antilliscants perquè la catifa no es desplace del seu lloc.
  • S’ha de mantindre una bona il·luminació dels espais, ja que amb el procés d'envelliment la visió es veu afectada. A més, és recomanable realitzar-se una revisió de la vista anualment.
  • Fer xicotetes adaptacions en la nostra llar com posar els objectes més quotidians al nostre abast per a evitar haver de pujar-nos a cadires o escales per a aconseguir-los.
  • El calçat utilitzat és aconsellable que siga tancat i antilliscant.

Quan trobem dificultats en la mobilitat de les persones majors és aconsellable consultar amb professionals que puguen assessorar-nos sobre les ajudes tècniques que ajuden en el desenvolupament d'activitats bàsiques com els desplaçaments o el lavabo, alguns d'aquests objectes són: bastons, caminadors, crosses, cadires de rodes, esponges amb mànec allargat, mànecs engrossits, cadires de dutxa, taules de transferències, entre altres.

Aquests professionals s'encarregaran d'assessorar i entrenar a la persona o persones que vagen a intervindre en el procés perquè siguen usats de la manera correcta i a la mesura correcta.

Finalment, la realització d'exercici físic amb xicotets estiraments realitzats de manera habitual permetrà tindre el que denominem un envelliment actiu que ens permet mantindre millor l'equilibri i coordinació del nostre cos i mantindre el bon funcionament de la nostra musculatura.

Estela García Martín- Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta

Graduada en Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia per la Universitat Catòlica Sant Vicent Màrtir de València.

Trajectòria professional: terapeuta ocupacional en centres per a persones amb malalties mentals i en una escola infantil inclusiva. Fisioterapeuta en una clínica privada.

Actualment treballa en Xicaes realitzant intervencions de Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia amb els xiquets i les seues famílies.