Els riscos de les piscines

ELS RISCOS DE LES PISCINES escrit per Pilar Rubert Saura, coordinadora de XiCaEs

Amb l'arribada de l'estiu, el sol i les vacances, venen també els dies de piscina i platja. Anar a la piscina és una de les activitats preferides dels xiquets, ja que gaudeixen i passen dies divertits.

Però l'estiu també és el període de l'any en què es presenta un major risc d'accidents infantils. Per això, és molt important la prevenció per a minimitzar riscos. És molt important educar als xiquets sobre com “comportar-se” en les piscines per a evitar riscos sense perdre's la diversió.

Us deixem alguns consells i/o normes de seguretat, perquè l'estiu siga per a gaudir sense sobresalts:

  • En xiquets de menor edat ha d'haver-hi sempre un adult responsable que estiga atent al que fan els xiquets. Si es tracta d'un grup format per diversos xiquets i adults, es poden fer torns per a la supervisió, ja que un dels riscos que més ocorre és el fet de confiar que algú està mirant i que no siga així. Per tant, si s'estableixen torns de vigilància en el grup d'adults, es constata que algú ho faça.
  • En edats compreses entre els 6 mesos i els 5 anys es necessita un grau d'atenció particular, la supervisió i l'acompanyament ha de ser tant fora com dins de l'aigua. Especial atenció als bebés dins de piscines unflables, només 20 cm d'aigua són suficients per a tindre un sobresalt.
  • Des d'edats primerenques és recomanable inscriure als xiquets a classes de natació, resulta beneficiós per a la seua seguretat i aporta, al mateix temps, beneficis a la seua salut.

Encara que el xiquet sàpiga nadar en edat primerenca, no cal confiar-se i és millor fer ús de jupetins o maneguets unflables en recintes on no ha estat amb anterioritat. Important comprovar abans de cada ús.

Segons van creixent van intentant fer més coses tant dins com fora de l'aigua. Hem d'explicar-los que cal evitar jocs perillosos que poden acabar de forma tràgica com “ahogadillas”, salts que poden posar en risc la seua seguretat o la dels altres banyistes, no córrer en les zones pròximes a la piscina ja que poden lesionar-se de gravetat, utilitzar les entrades i eixides de la piscina correctament, posant especial cura en les vies d'accés i escales, etc. També córrer per la vora de la piscina mullats, unit a restes de crema solar, converteix la zona en una pista de patinatge, podent esvarar rebent un impacte sobre l'esquena, la regió sacra, així com també en les monyiques i els avantbraços.

Molta cura en tirar-se de cap. Abans de la capbussada cal comprovar la profunditat de la piscina, ja que existeix el risc que si no és prou profunda, puga haver-hi conseqüències molt greus com un traumatisme cranial o crani-cervical a causa de l'impacte frontal contra el sòl. A la platja, comenta els perills que té llançar-se des d'una zona amb roques.

És recomanable utilitzar ulleres de busseig per a evitar danys als ulls, amb els productes químics que s'agreguen a l'aigua de les piscines per a mantindre la higiene d'aquesta.

Altre punt important és cuidar la pell. Protegir-la de les cremades solars utilitzant cremes de protecció solar + 50 abans i durant l'exposició al sol durant l'estada en les piscines. En edats primerenques buscar ombres, o en defecte d'això posar-se gorra o barret o samarreta aquàtica.

En xiquets amb dermatitis atòpica es recomana evitar entrar a la piscina amb brots greus. En el cas que estiga rebent tractament amb corticoides, cal evitar l'exposició solar al màxim. Després del bany, s’haurà de procedir a l'aclarit de la seua pell amb aigua dolça i posteriorment, secar al xiquet amb xicotets tocs, no fregar-lo enèrgicament.

Quan vages a passar el dia a la piscina o a la platja prepara menjar amb aliments no peribles, evitant salses i maionesa, en el cas que no els guardes en un dispositiu refrigerant. A l'estiu solen donar-se toxinfeccions alimentàries si no fem un ús correcte dels aliments.

És millor ficar-se en l'aigua lentament havent dinat i anar mullant zones del cos, perquè el contrast tèrmic no siga tan brusc i així evitar contratemps.

Ensenya als teus fills a dutxar-se abans i després del bany. Si es tracta d'un xiquet que no controla esfínters has de proveir-lo de bolquers específics per a l'aigua, tenint en compte d'adquirir la talla adequada.

Finalment, que hi haja un socorrista en la piscina no significa que nosaltres hàgem de descuidar l'atenció del nostre fill. Localitzarem al socorrista quan entrem a les instal·lacions de la piscina, perquè en el cas de necessitar els seus serveis poder fer-lo el més ràpid possible.

Tot l'exposat són normes i consells que tots sabem, però no està mal recordar-los i, sobretot aplicar-los, perquè l'estiu siga una època de gaudi familiar.

Feliç estiu!!

 Pilar Rubert Saura- Coordinadora

Integradora Social

Dilatada experiència en projectes destinats a xiquets/es que presenten necessitats educatives especials.

Coordinadora de la major part dels Campus Natura que s'han realitzat fins a l'actualitat.