A Espanya, segons l'INE, hi ha un milió de persones amb discapacitat auditiva. A l'any, un de cada mil xiquets naix amb sordesa profunda bilateral i cinc de cada mil nounats pateix sordesa de diferent tipus i grau. Dos mil famílies tenen un nounat amb problemes d'audició. Després d'aquestes xifres, es pot apreciar que hi ha un col•lectiu nombrós al nostre país de persones amb discapacitat auditiva. Des de 1958, durant l'última setmana del mes de setembre, se celebra “La Setmana Internacional de les Persones Sordes”. El seu objectiu és promoure la inclusió dins de la societat de persones amb problemes auditius i sordesa crònica. Una altra de les seues metes és potenciar l'interés a aprendre i utilitzar la Llengua de Senyals, que se celebra el 23 de setembre des de 2018: Dia Internacional de la Llengua de Senyals, després de declarar-ho l'Assemblea General de Nacions Unides. La Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat, reconeix i promou l'ús de les Llengües de Senyals. Estableix que tenen el mateix estatus que les llengües parlades i obliga als Estats participants a què faciliten l'aprenentatge d'aquestes. Sota aquesta premissa, la presidenta d’Apesovil (Associació de Persones Sordes de Vila-real), va realitzar unes declaracions en les quals ressalta el reconeixement de la Llengua de signes espanyola com una de les llengües oficials de l'Estat segons la normativa vigent: “S'hauria d'ensenyar en els col•legis la llengua de signes al igual que aprenen anglés o francés, encara que en alguns es dóna com a optativa o extraescolar”. També és important el respecte als principis dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, acordats en l'agenda 2030, el principi fonamental dels quals és “No deixar a ningú arrere”. Però, associacions defensores dels drets de les persones sordes assenyalen que existeixen barreres de comunicació i estereotips. Les persones amb discapacitat auditiva, assenyalen que “volen fer-se sentir perquè tenen molt a dir” i plantegen, entre altres, les següents reivindicacions: • Accés a la informació i la comunicació, mitjançant serveis d'interpretació i videointerpretació gratuïts i de qualitat. • Dret a l'ocupació, a una formació sense barreres i a una educació bilingüe en llengua de signes, amb les adaptacions tècniques necessàries. • La possibilitat de comptar amb serveis d'emergències, teleassistència i atenció sanitària accessibles. • Dret a participar en la cultura, l'oci i gaudir d'una televisió plenament accessible, amb subtítols de qualitat i amb hores d'emissió en llengua de signes dins de la programació. Des de XiCaEs donem suport a aquestes justes reivindicacions, així com demanem que es treballe per a la seua resolució per una societat més inclusiva.
SETMANA INTERNACIONAL DE LES PERSONES SORDES escrit per Pilar Rubert Saura, coordinadora de XiCaEs
A Espanya, segons l'INE, hi ha un milió de persones amb discapacitat auditiva.
A l'any, un de cada mil xiquets naix amb sordesa profunda bilateral i cinc de cada mil nounats pateix sordesa de diferent tipus i grau. Dos mil famílies tenen un nounat amb problemes d'audició. Després d'aquestes xifres, es pot apreciar que hi ha un col·lectiu nombrós al nostre país de persones amb discapacitat auditiva.
Des de 1958, durant l'última setmana del mes de setembre, se celebra “La Setmana Internacional de les Persones Sordes”. El seu objectiu és promoure la inclusió dins de la societat de persones amb problemes auditius i sordesa crònica.
Una altra de les seues metes és potenciar l'interés a aprendre i utilitzar la Llengua de Senyals, que se celebra el 23 de setembre des de 2018: Dia Internacional de la Llengua de Senyals, després de declarar-ho l'Assemblea General de Nacions Unides.
La Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat, reconeix i promou l'ús de les Llengües de Senyals. Estableix que tenen el mateix estatus que les llengües parlades i obliga als Estats participants a què faciliten l'aprenentatge d'aquestes. Sota aquesta premissa, la presidenta d’Apesovil (Associació de Persones Sordes de Vila-real), va realitzar unes declaracions en les quals ressalta el reconeixement de la Llengua de signes espanyola com una de les llengües oficials de l'Estat segons la normativa vigent: “S'hauria d'ensenyar en els col·legis la llengua de signes al igual que aprenen anglés o francés, encara que en alguns es dóna com a optativa o extraescolar”.
També és important el respecte als principis dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, acordats en l'agenda 2030, el principi fonamental dels quals és “No deixar a ningú arrere”. Però, associacions defensores dels drets de les persones sordes assenyalen que existeixen barreres de comunicació i estereotips. Les persones amb discapacitat auditiva, assenyalen que “volen fer-se sentir perquè tenen molt a dir” i plantegen, entre altres, les següents reivindicacions:
- Accés a la informació i la comunicació, mitjançant serveis d'interpretació i videointerpretació gratuïts i de qualitat.
- Dret a l'ocupació, a una formació sense barreres i a una educació bilingüe en llengua de signes, amb les adaptacions tècniques necessàries.
- La possibilitat de comptar amb serveis d'emergències, teleassistència i atenció sanitària accessibles.
- Dret a participar en la cultura, l'oci i gaudir d'una televisió plenament accessible, amb subtítols de qualitat i amb hores d'emissió en llengua de signes dins de la programació.
Des de XiCaEs donem suport a aquestes justes reivindicacions, així com demanem que es treballe per a la seua resolució per una societat més inclusiva.

Pilar Rubert Saura- Coordinadora
Integradora Social
Dilatada experiència en projectes destinats a xiquets/es que presenten necessitats educatives especials.
Coordinadora de la major part dels Campus Natura que s'han realitzat fins a l'actualitat.