Xiquets/es amb TEA a la perruqueria

XIQUETS/ES EN TEA EN LA PERRUQUERIA escrit per Estela García Martín, Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta de XiCaEs

Hola a tots!

En aquesta ocasió parlarem d'una de les activitats que més dificulteu entranya i més generalitzadament es produeix amb els xiquets amb TEA: anar a la perruqueria i més concretament tallar-se el pèl.

Per què es produeix això?
Generalment les persones amb TEA són molt sensibles al soroll o a sensacions externes al seu cos i reaccionen davant elles de forma alterada, tenint una reacció desmesurada, és a dir hiperreactiva. Els hiperreactius serien aquells que ploren o criden davant estímuls aparentment “normals” per a nosaltres o els hiporreactius serien aquells als quals denominem cercadors d'estímuls que necessiten fer olor, tocar o estrènyer per a aprendre sobre l'entorn que els envolta, fins i tot a vegades ells mateixos s'estrenyen per a notar el seu cos.

És un procés llarg, d'un dia per a un altre el xiquet no voldrà tallar-se el pèl. Perquè el xiquet deixe o permeta tallar-se el pèl sense fer una rabieta, com en qualsevol canvi de rutina en el dia habitual, s’ha de preparar.

Com puc preparar-lo?
Dies abans cal començar a dir-li que un dia concret anireu a la perruqueria a tallar-se el pèl. Tenint en compte que són persones que si hi ha un canvi de rutina no solen acceptar-lo bé, només amb dir-li que anireu a la perruqueria no basta, també els agrada saber el que ocorrerà. Per això, en aquest post us deixe una seqüència del que ocorre en una perruqueria explicat amb pictogrames, els quals són molt útils per als xiquets amb TEA.


Si anireu a una perruqueria en concret, podeu fer-li una foto a la façana de la perruqueria i si sabeu qui li tallarà el pèl, demanar-li que es faça una foto.

Després heu d'explicar-li tot el procés que es realitza en la perruqueria:

1. Anem a la perruqueria per a portar el pèl més curt i no passar tanta calor
2. Quan arribem a la perruqueria saludem
3. Ens asseiem en la cadira on ens tallaran el pèl
4. Ens posaran una capa perquè el pèl tallat no ens moleste
5. El perruquer ens pentinarà
6. Ens banyarà el pèl amb un esprai
7. Ens tallarà el pèl amb màquina o amb tisora.

Aquesta seqüència pot tindre variacions en funció de la perruqueria que trieu.

Per a continuar la dessensibilització d'anar a la perruqueria podeu realitzar diverses dinàmiques.

1. La primera d'elles és jugar a perruquers:

Amb una marioneta vella o algun joguet més vell pegar trossos llargs de llana i juntament amb l'adult tallar-la per a simular que està en la perruqueria. Us deixe un pacte de jugar a perruquers per si us serveix d'ajuda.

2. També podeu realitzar activitats per a conéixer la seqüència. Aquesta activitat és molt senzilla només heu de tindre una seqüència completa (que us la deixe ací en el post). Només heu de retallar tota la seqüència i fer que l'ordene. Aquesta activitat farà que també conega perfectament el que ocorrerà en la perruqueria i en haver d'agafar les fitxes i ordenar-les treballarà funcions executives, atenció i motricitat fina. Si voleu que les fitxes duren més temps les podeu plastificar després de retallar-les.

3. Finalment, es poden utilitzar vídeos amb el so de la màquina per a tallar el pèl per a anar acostumant l'oïda al so que emet.

Desitjant que us servisca d'ajuda i aconseguiu tallar-li el pèl als xicotets de la casa sense rabietes.

Estela García Martín- Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta

Graduada en Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia per la Universitat Catòlica Sant Vicent Màrtir de València.

Trajectòria professional: terapeuta ocupacional en centres per a persones amb malalties mentals i en una escola infantil inclusiva. Fisioterapeuta en una clínica privada.

Actualment treballa en Xicaes realitzant intervencions de Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia amb els xiquets i les seues famílies.