LA IMPORTÀNCIA D'ACUDIR AL PARC AMB ELS XIQUETS/ES escrit per Estela García Martín, Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta de XiCaEs
Diàriament a les sales d'intervenció ens trobem amb famílies que renuncien a anar al parc amb els seus fills perquè afirmen que els seus fills no són capaços de relacionar-se bé amb altres xiquets i fins i tot els suposa un estrés acudir a aquests espais lúdics.
No obstant això, els xiquets aprenen i es desenvolupen en tres àmbits principalment: el col·legi, la casa amb la família i el parc. Aquest últim aporta beneficis tant a curt com a llarg termini.
És cert que a l'inici acudir al parc quan el xiquet té alguna dificultat suposa un estrés per a la família. No obstant això, posant límits i normes i realitzant-ho progressivament, és una activitat que a més d'encantar-los (la majoria de vegades), contribueix a totes les àrees de desenvolupament del xiquet.
Principalment assenyalaria cinc beneficis que proporciona acudir a un parc:
1.- El temps lliure de joc que pot ser dirigit per un adult (o lliure) en el qual el xiquet decideix al que li abelleix jugar. Això proporciona el desenvolupament del joc simbòlic: un mateix objecte pot arribar a ser una persona i al cap d'una estona un avió. Amb aquest joc desenvolupen la imaginació i la creativitat.
2.- El moviment i l'aire lliure: jugant al parc els xiquets desenvolupen tant la motricitat global (córrer, saltar) com la fina, ja que per a subjectar-se en els gronxadors o per a pujar als tobogans es necessita realitzar pressions diferents de les mans, augmentant així també la seua força i desenvolupant la coordinació oculo-manual, la coordinació motora entre mans i peus i la visió espacial.
3.- L'autonomia: els xiquets desenvolupen la capacitat de realitzar cada vegada més tasques i fins i tot de jugar solos durant una estona sense tindre la necessitat de demandar tota l'atenció.
4.- Augmenta la socialització i per tant també augmentarà més ràpidament el llenguatge, ja que el parc proporciona l'oportunitat de relacionar-se amb iguals fora de l'àmbit escolar en el qual està tot més pautat.
5.- El descans i el somni del xiquet milloren a causa de la despesa d'energia que suposa el parc. Per això, quan tornen a casa agafen el son més ràpidament i el seu descans és de major qualitat, la qual cosa suposa a més que l'ànim del xiquet siga més elevat, siga més curiós i aprenga més ràpid.
És cert que en moltes ocasions trobem parcs que no estan pensats per a xiquets amb discapacitat física. No obstant això, acudir amb joguets i permetre l'acostament d'altres xiquets a jugar també resulta beneficiós. Encara que en els últims anys les institucions estan construint cada vegada més parcs accessibles.
Esperem que us haja servit com a informació i coneixent aquests aspectes us animeu en la mesura que siga possible a acudir a parcs infantils, sempre amb mesures de seguretat davant la situació de pandèmia que continua present.

Estela García Martín- Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta
Graduada en Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia per la Universitat Catòlica Sant Vicent Màrtir de València.
Trajectòria professional: terapeuta ocupacional en centres per a persones amb malalties mentals i en una escola infantil inclusiva. Fisioterapeuta en una clínica privada.
Actualment treballa en Xicaes realitzant intervencions de Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia amb els xiquets i les seues famílies.