Òrtesis

ÒRTESIS escrit per Estela García Martín, Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta de XiCaEs

Les òrtesis són dispositius externs aplicats a una part del cos que s'utilitzen per a eliminar o alleujar el dolor, restringir moviments, alinear segments corporals, corregir posicions anormals, millorar la funció o immobilitzar.

L'ús de les òrtesis pot ser transitori o permanent.

Solem classificar les òrtesis en:

- Estàtiques: no permeten moviment però mantenen fixa una postura de repòs que ajuda al suport rígid d'una lesió com pot ser una fractura o una inflamació d'algun tendó.

-  Dinàmiques funcionals: permeten o faciliten el moviment de segments corporals, assisteixen moviments dels músculs afeblits.

- Semidinàmiques: no permeten el moviment però col·loquen els segments corporals en una posició perquè funcionen en grau òptim sense usar forces externes.

Les funcions de les òrtesis varien segons el segment corporal en el qual s'utilitzen, però de manera general les seues funcions són les següents:

- Alleugen el dolor.

- Incrementen el rang articular (amplitud de moviment).

- Immobilitzen per a afavorir la cicatrització de lesions en teixits molls.

- Apliquen tracció per a corregir o previndre contractures, a més d'alinear segments prevenint les deformitats.

- Les òrtesis mecàniques assisteixen als moviments articulars permetent una millora en la funció.

- Bloquegen moviments inadequats i proporcionen estabilitat per afavorir la curació de lesions.

Les òrtesis són molt variades i van des del comú cabestrell, passant per fèrules d'escaiola utilitzades sovint quan es produeix una fractura, fins a arribar a fèrules més específiques i complexes utilitzades per a lesions com la rizartrosi o l'artrosi dels dits. També s'utilitzen fèrules específiques de posicionament quan hi ha deformitats produïdes per la paràlisi cerebral o malalties degeneratives que afecten el moviment o el control motor.

Existeixen fèrules específiques per a aquells xiquets que caminen de puntetes i la musculatura de la part posterior de la cama s'acurta i, per tant, no permet que el xicotet camine correctament i no siga capaç de secundar tot el peu en el sòl, en aquest cas es denominen DAFO.

Per a l'aplicació de qualsevol mena de fèrula s'ha de consultar amb un professional que determinarà la necessitat d'utilitzar algun tipus d’òrtesis o no. I determinarà el protocol a seguir per a la seua aplicació correcta que permeta realitzar la funció de la fèrula.

Estela García Martín- Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta

Graduada en Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia per la Universitat Catòlica Sant Vicent Màrtir de València.

Trajectòria professional: terapeuta ocupacional en centres per a persones amb malalties mentals i en una escola infantil inclusiva. Fisioterapeuta en una clínica privada.

Actualment treballa en Xicaes realitzant intervencions de Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia amb els xiquets i les seues famílies.