La música per a estimular la comunicació a casa

LA MÚSICA PER A ESTIMULAR LA COMUNICACIÓ A CASA escrit per Maria Goterris Cerisuelo, logopeda de XiCaEs

La música té un paper important en el desenvolupament infantil. És una gran eina que podem utilitzar a casa, ja que contribueix al desenvolupament de la comunicació i el llenguatge dels xiquets. Durant el període d'adquisició del llenguatge, la música té especial rellevància ja que fomenta gran quantitat d'habilitats comunicatives com poden ser l'atenció conjunta, la imitació, l'aprenentatge de l'estructura de l'oració i ajuda a adquirir nou vocabulari.

En el cas dels xiquets amb dificultats en el desenvolupament del llenguatge, les cançons infantils poden ser un gran suport a l'hora d'estimular la seua comunicació gràcies a les seues diferents i cridaneres entonacions i rimes, que fomenten la producció verbal d'una forma entretinguda, lúdica i dinàmica. A més, a través de la música s'estimula també la imaginació, presentant-nos històries que combinen diferents personatges i escenaris.

Les cançons infantils compten amb una sèrie de característiques que poden ajudar als xiquets amb dificultats en el desenvolupament de la comunicació i el llenguatge:

  • El ritme: Les diferents entonacions i velocitats que s'utilitzen en les cançons els facilita la comprensió del llenguatge.
  • La repetició: L'ús d’‘estribillos’ que es peguen que ens ajuden a memoritzar les frases utilitzades i aprendre a utilitzar-les en diferents contextos.
  • La seqüència: Moltes cançons infantils repeteixen una vegada i una altra els mateixos elements, afegint en cada volta un nou. Això ajuda a entrenar la memòria i la relació de diferents conceptes entre si.
  • La història: Aquestes cançons infantils també solen contenir una línia narrativa, una història o conte que ens arriba en forma musical. Això facilita que puguen imaginar diferents personatges i llocs segons les descripcions que ens donen, al mateix temps que s'amplia el vocabulari sobre la temàtica de la cançó.

A l'hora de triar les cançons cal tindre en compte tant l'edat com les preferències de cada xiquet perquè puga gaudir realment de l'activitat i del procés d'aprenentatge. Cal destacar que moltes cançons infantils tenen associats uns gestos determinats en forma de ball molt senzill que pretén ressaltar les paraules clau i facilitar al xiquet la seua comprensió (p. ex. gest de saludar amb la mà, saltar, aplaudir). També cal tindre en compte el ritme de cada cançó, ja que ens servirà per a treballar uns aspectes o altres. Així, les cançons més pausades afavoriran la seua comprensió, memorització i posterior producció mentre que les cançons més ràpides resultaran més complexes a l'hora de repetir-les i són apropiades per a xiquets amb una fluïdesa verbal adequada.

Maria Goterris Cerisuelo- Logopeda i psicòloga

Logopeda i psicòloga per la Universitat Catòlica de València San Vicente Mártir.

"Me fa molta il·lusió formar part de l'equip de XiCaEs i poder ajudar i donar suport als xiquets i les seues families des de l'àmbit profesional de la logopedia".