Motricitat fina

MOTRICITAT FINA escrit per Estela García Martín, Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta de XiCaEs

Hui dia podem teclejar en l'ordinador, cordar-nos els botons, destapar pots, cosir, dibuixar o usar els coberts, entre moltes altres coses, gràcies a que a l'inici de la nostra vida, més concretament des que descobrim les nostres mans, es produeix un desenvolupament a nivell motor i a nivell cognitiu que va convertint les nostres mans en eines indispensables en el nostre dia a dia.

Què és la motricitat fina?

És la coordinació del nostre sistema múscul - esquelètic que de manera voluntària activa músculs xicotets que són els responsables de realitzar moviments xicotets però molt precisos, fluids i controlats amb les mans i els dits que van al seu torn acompanyats a nivell visual. Açò ens permet realitzar activitats quotidianes amb molta destresa.

Per a què serveix la motricitat fina?

Es tracta d'una habilitat motora que ens permet vestir-nos, menjar, escriure, usar el mòbil, manejar el comandament de la televisió, conduir, etc.

Com es desenvolupa?

Com bé s'ha esmentat anteriorment, la motricitat fina es desenvolupa des de l'inici de la vida. (D'ara endavant us donaré algunes claus d'aquest desenvolupament).

0-2 mesos:

El bebè posseeix entre altres reflexos, el de la pressió palmar que permet que de manera automàtica agafe amb tota la seua mà objectes que freguen la seua palma, si bé encara no existeix cap control voluntari.

2-4 mesos:

És l'edat en què els bebès descobreixen les seues mans i les mira detingudament, el reflex de la pressió palmar fins i tot roman, encara que el moviment dels seus braços és més fluid. Comença a voler tocar objectes i emportar-se les seues mans a la boca.

4-6 mesos:

El reflex de pressió palmar ha hagut de desaparèixer i els moviments són voluntaris, el bebè intentarà aconseguir objectes que es troben en el seu camp visual i no és necessari que mire les seues mans per a agafar objectes.

6-9 mesos:

Comencen a sostenir objectes per períodes curts de temps, intentarà agarrar tots els objectes que veu i tot allò que tinga a les seues mans s’ho emportarà a la boca. Entorn als 7 mesos agarrarà els objectes i de manera voluntària els tirarà i recollirà. Entorn als 9 mesos podrà agafar objectes que estan a la seua dreta amb la mà esquerra i viceversa, a més podrà canviar els objectes d'una mà a una altra.

9-12 mesos:

Començarà a encaixar peces grans, començarà l'ús dels dits com a pinça, podrà moure la seua mà per a saludar o acomiadar-se, continuarà emportant-se els objectes a la boca, llançarà els objectes i joguets al sòl o xocarà els uns contra els altres. També a assenyalar amb el dit índex i estendre el braç per a demanar el que desitja.

12-36 mesos:

Comença l'ús de la cullera, usarà els dits per a agafar objectes xicotets, pot apilar peces, començarà a aplaudir, gargotejarà amb colors gruixuts i llançarà els joguets. Comença a aparèixer la literalitat, és a dir l'ús d'una mà més que l'altra.

3-5 anys:

El xiquet copiarà figures geomètriques senzilles, començarà a retallar amb tisores, pegar i esquinçar paper, els traços aniran evolucionant i seran més precisos arribant a escriure lletres majúscules. Començarà a posar-se peces de roba i fins i tot botonar i descordar botons grans. Els dibuixos prendran més detalls i colors, serà capaç d'escriure el seu nom, podrà fer figures amb plastilina.

5 anys endavant:

La destresa es perfeccionarà i l'agarre del llapis serà amb una pinça tridigital.

Tindrà millor control oculomanual el que permetrà que siguen capaços de vestir-se i desvestir-se sense ajuda, la manipulació dels coberts serà més efectiva, podran retallar amb més precisió diferents formes. Sobre els 6 anys han d'aprendre a lligar-se els cordons i comença la lectoescriptura.

Estela García Martín- Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta

Graduada en Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia per la Universitat Catòlica Sant Vicent Màrtir de València.

Trajectòria professional: terapeuta ocupacional en centres per a persones amb malalties mentals i en una escola infantil inclusiva. Fisioterapeuta en una clínica privada.

Actualment treballa en Xicaes realitzant intervencions de Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia amb els xiquets i les seues famílies.