ACTIVITAT PER A DESENVOLUPAR LA MOTRICITAT FINA escrit per Estela García Martín, Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta de XiCaEs
En entrades anteriors del Blog hem parlat de la motricitat fina, però recordarem una mica el concepte. Després us propose una activitat/jugue per a desenvolupar i practicar la mobilitat de les mans i els dits d'aquestes.
La motricitat fina la podem definir com la capacitat de realitzar moviments molt concrets, xicotets i molt precisos els quals generalment es realitzen amb les mans. Aquesta capacitat de realitzar els moviments tan precisos ens atorga la facultat de poder escriure, agafar objectes xicotets o fins, endreçar-nos, entre altres activitats. En definitiva, ens facilita l'autonomia a les persones. Per tota aqueixa capacitat, és important treballar amb la motricitat fina quan en algun moment es detecta la dificultat en aquesta àrea.
L'activitat/joc que us proposem és molt senzilla: es pot realitzar de moltes maneres però, centrant-nos en els xiquets, podem utilitzar aquesta activitat per a aprendre diferents coses al mateix temps.
Es tracta de taulers: un de colors, un altre de números, un altre de les lletres de l'abecedari i finalment un tauler de textures.
Posarem l'exemple del tauler de colors però es pot realitzar amb tots de la mateixa forma.
Triem un dibuix que puga ser acolorit i senzill d'identificar, en el nostre cas una papallona. Dibuixem una papallona en un cartó. En les ales de la papallona realitzem forats amb un cúter de la grandària del tap que anem a utilitzar, després col·loquem i peguem els taps de botelles que prèviament havíem tallat (nosaltres el realitzem amb una pistola de silicona). Hem de deixar la rosca lliure perquè es puguen descaragolar i tornar a posar. Finalment, pintem de molts colors tota la papallona.
Quant al marc de les textures, a més de treballar la motricitat fina treballem aspectes d'integració sensorial. Per a construir el marc necessitem un cartó gran on pegarem les textures, tapes dures de les tovalloletes del wc (tantes com textures vulguem posar) i els objectes o teles que vulguem introduir en el marc, (pot ser algun fregall tant la part aspra com la suau, arena de la platja, pedres, llana, tela suau, tela més rugosa, tela de vellut, diferents tipus de papers de manualitats, etc).
En el cartó es distribueixen totes les textures que hàgem triat i les peguem, just per damunt de la textura pegarem les vores de les tapes, amagant així el que s'ha de tocar. Quan el xiquet vulga tocar alguna haurà de realitzar primer un ajust en la pinça de la seua mà per a obrir la tapa i després tocar la textura que es trobava amagada.
També es pot fer un tauler més atractiu pintat de colors cridaners, així com posar el nom en la tapa de la textura que es troba en aqueix lloc.
Us ensenyem el resultat del nostre tauler:

Estela García Martín- Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta
Graduada en Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia per la Universitat Catòlica Sant Vicent Màrtir de València.
Trajectòria professional: terapeuta ocupacional en centres per a persones amb malalties mentals i en una escola infantil inclusiva. Fisioterapeuta en una clínica privada.
Actualment treballa en Xicaes realitzant intervencions de Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia amb els xiquets i les seues famílies.