COM MILLORAR LA CONDUCTA/PAUTES PER A MILLORAR LA CONDUCTA escrit per Estela Ferrero Marco, Psicóloga de XiCaEs
De vegades els xiquets discuteixen, són agressius o actuen amb enuig o en forma desafiadora amb els adults. Quan un xiquet es “comporta malament” significa que està fent alguna cosa que no ens agrada a nosaltres, és a dir, es tracta d'una valoració arbitrària. Potser el xiquet presente un problema de conducta, o potser el problema no és ell sinó la situació que l'envolta. Si el xicotet realment presenta un mal hàbit que necessita ser modificat, és important implementar tècniques correctes perquè això succeïsca i ajudar-li a desenvolupar comportaments més adaptatius.
Tècniques de reforçament positiu
Les tècniques de reforçament són un dels pilars quant a estratègies de modificació de conducta en xiquets. Aquestes tècniques no sols serveixen per a evitar problemes de conducta, sinó que també poden utilitzar-se per a instaurar nous comportaments desitjats.
El seu funcionament és molt senzill: s'han de recompensar els bons comportaments que presenten els xiquets i ignorar per complet les conductes problemàtiques.
Recompensar els bons comportaments: Es poden utilitzar innombrables variants per al reforçament positiu. Sempre ha de tractar-se d'alguna cosa que el xiquet gaudisca i valore com a premi (un elogi, un afecte o un somriure, així com diverses activitats com anar al parc, jugar al pati, veure una pel·lícula, etc.). És important mostrar gratitud amb els xiquets i mostrar-los que estem orgullosos dels seus assoliments. D'aquesta manera, no sols augmentarà la probabilitat que el bon comportament es repetisca, sinó que es consolidaran unes bases d'autoestima més fortes.
Ignorar els mals comportaments: És important aclarir que els xiquets necessiten i desitgen atenció per part dels adults. Per això, l'atenció sempre funcionarà com un reforçador positiu, encara si és utilitzada de manera negativa, com en un càstig o reprimenda. Si responem al mal comportament amb atenció, el que obtindrem serà més comportament negatiu, mentre que, si parem atenció a un bon comportament, obtindrem més d'aquest. Si ignorem una mala conducta i esperem que es presente una desitjable, amb el temps aconseguirem augmentar la freqüència d'aquesta última.
Com fomentar un nou comportament desitjat?
Una manera de fomentar el bon comportament és usar un sistema de recompenses. Els xiquets que aprenen que el mal comportament no és tolerat i que el bon comportament és recompensat tenen habilitats d'aprenentatge que els duraran tota la vida.
Per exemple, trie entre 1 i 2 comportaments que li agradaria canviar i trie una recompensa que el xiquet gaudisca. Després d'això, se li explica al xiquet el comportament desitjat i la consegüent recompensa. Per exemple, se li pot dir al xiquet: “Si et poses el pijama i et llaves les dents abans que acabe el programa de televisió, pots quedar-te despert mitja hora més”. Cal sol·licitar el comportament només una vegada. Si el xiquet fa el que se li demana, entregue la recompensa.
Aquest sistema l'ajuda a evitar lluites de poder amb el xiquet. No obstant això, el xiquet no és castigat si decideix no comportar-se com se li demana, simplement no rep la recompensa.
Bones maneres de recompensar al xiquet:
Guanyar-li al rellotge: Demane-li al xiquet que faça una tasca. Cal iniciar un temporitzador. Si la tasca es realitza abans que sone el temporitzador, el xiquet rebrà una recompensa.
Joc del bon comportament: Escriure una llista curta de bons comportaments en una taula i marcar-la amb una estrela cada vegada que es veja el bon comportament en el xiquet. Després que el xiquet haja guanyat un xicotet nombre d'estreles, li donarem una recompensa.
Bones marques/dolentes marques: En poc temps (al voltant d'una hora) posar una marca en una taula o a la mà del xiquet cada vegada que realitze un bon comportament. Després d'un cert nombre de marques, li donarem una recompensa. També es poden fer marques negatives cada vegada que es produeix un mal comportament. Si es fa això, li donarem la recompensa al xiquet quan hi haja més marques positives que negatives.
Passar un temps en pau: Li demanarem al xiquet que jugue tranquil·lament només o amb un germà per un temps breu (més o menys mitja hora). Controlar al xiquet amb freqüència i donar una recompensa o una fitxa per cada minut que estiguera tranquil o jugant bé. Augmentar gradualment els intervals en el temps de joc i de recompensa, però continuar donant la recompensa només el temps que el xiquet ha estat jugant tranquil i bé.
Llista de regles: Fem una llista curta de regles importants relacionades amb la seguretat, la salut i com tractar als altres i, hem de repassar-les amb el xiquet. Quantes menys siguen les regles, menor serà la infracció de regles amb la qual haurem de bregar.
Finalment, és important que acceptem la personalitat del xiquet, ja siga tímid, social, parlador o actiu. La personalitat bàsica es pot canviar una mica, però no gaire. Tractem d'evitar situacions que puguen fer que el xiquet es pose de mal humor, com sentir-se massa estimulat, cansat o avorrit. No hem de criticar al xiquet enfront d'altres persones. Elogiem al xiquet amb freqüència quan s'ho meresca. Siguem, també, afectuosos amb els xiquets ja que, requereixen i necessiten l'atenció contínua dels adults.
Desenvolupem xicotetes rutines i rituals, especialment a l'hora de ficar-se al llit i de menjar. A mesura que els xiquets creixen, poden gaudir en involucrar-se en l'elaboració de normes domèstiques. I, sobretot, no discutim les regles en el moment de la mala conducta; convidem al xiquet a participar en l'elaboració de la regles en un altre moment quan estiga més tranquil.

Estela Ferrero Marco- Psicòloga i Pedagoga
Graduada en Psicologia i Pedagogia.
Trajectòria professional: des de fa 8 anys fa classes particulars a alumnes amb TDA-H, ajudant-los i proporcionant-los tècniques d'estudi.
Actualment treballa en XiCaEs realitzant intervencions de Psicologia amb els xiquets i les seues famílies.