Mascotes: els seus beneficis i les T.A.A.

MASCOTES escrit per Pilar Rubert Saura, coordinadora de XiCaEs

Nombrosos estudis confirmen que tindre una mascota a casa és beneficiós per a la salut de qualsevol persona.

Entre els beneficis que assenyalen:

- Creen vincles afectius

- Ajuden a vèncer la soledat

- Relaxen i eliminen l’estrès

- Disminueixen la tensió arterial

- Promouen el moviment físic

- Augmenten la sociabilitat

- Són una bona teràpia per a problemes tant físics com psicològics

Cada vegada són més els experts que, gràcies als beneficis que ens aporten les mascotes, aposten per la Teràpia Assistida amb Animals (T.A.A.)

El principi en el qual es basen aquestes teràpies és que, en estar en contacte amb l'animal millora la situació emocional que, al seu torn és un estímul que respon tant física com psíquicament.

Les T.A.A. s'utilitzen tant en persones amb discapacitat com en persones amb el risc d'exclusió i són altament beneficioses en persones majors. Hi ha fins i tot hospitals que les estan utilitzant en pacients i s'estan comprovant els seus beneficis.

Aquestes teràpies han d'estar sempre dirigides per professionals. Els animals són prèviament entrenats per a la realització d'aquestes.

El primer que ens ve a la ment quan sentim que els animals poden ajudar a les persones amb discapacitat són els gossos guia, que acompanyen a les persones amb discapacitat visual, però les opcions són més àmplies.

Alguns exemples d'intervenció amb teràpies assistides amb animals:

T.A.A. amb cavalls:

Faciliten el to muscular i les capacitats motores milloren. El propi moviment del cavall en caminar és una de les claus, ja que la persona, en estar damunt d'ell, rep estímuls que milloren el seu equilibri. A més, la temperatura corporal del cavall, més alta que la nostra, ajuda a relaxar músculs i articulacions.

La equinoteràpia també millora la postura i situacions de hipertonia i hipotonia.

T.A.A. amb dofins:

Els xiquets amb paràlisi cerebral arriben a notar una certa relaxació neuromuscular amb els sons emesos pels dofins, cosa que facilita la millora de l'execució del moviment.

T.A.A. amb gossos:

Són l'animal de companyia per excel·lència. En treballar amb ells s'aborden entre altres aspectes: la disminució de l’estrès, la millora de l'estat d'ànim, atenció i memòria, l’exercici físic, l’estimulació sensorial i les destreses motores. Ajuden mitjançant la seua transmissió de sentits emocionals (alegria, tristesa…) a xiquets amb bloquejos afectius i/o tímids.

T.A.A. amb gats:

Els gats s'associen a sensacions de calma, ja que es tracta d'un animal calmat, observador, afectuós i poc invasiu. La seua actitud pausada i lenta, el seu ‘ronroneig’ i el seu respecte per l'espai vital l'ajuden a connectar amb xiquets amb necessitats especials.

Una investigació pionera, liderada per una professora de la Universitat de Rennes, està treballant sobre la teoria dels beneficis dels gats com a mascota per a xiquets amb TEA. Aquesta línia d'investigació destaca que els gats són animals de costums i amb rutines molt marcades. Dediquen llargs períodes de temps a observar sense interactuar, la seua comunicació visual és de mirades curtes però freqüents, apartant la mirada després de breus moments. Totes aquestes qualitats dels felins porten a pensar, segons aquesta investigació, que el gat pot ser la mascota ideal per a xiquets amb trastorn de l'espectre autista. Caldrà anar seguint aquesta línia d'investigació...

Com a conclusió, una mascota a casa genera beneficis, i posant l'accent en els beneficis per als xiquets cal dir que suposa més jocs, molts estímuls educatius (instauració de responsabilitats i horaris per a atendre les seues necessitats) i augment de la sociabilitat, entre altres.

No obstant això, cal tindre en compte que una bona convivència entre els xiquets i els animals sempre ha de comptar amb les degudes precaucions. Tampoc hem d'oblidar que una mascota no és un peluix, és un ésser viu amb necessitats que hem d'atendre. Cuidar d'elles com elles cuiden de nosaltres.

 Pilar Rubert Saura- Coordinadora

Integradora Social

Dilatada experiència en projectes destinats a xiquets/es que presenten necessitats educatives especials.

Coordinadora de la major part dels Campus Natura que s'han realitzat fins a l'actualitat.