Setmana de la Lactància Materna

SETMANA DE LA LACTÀNCIA MATERNA escrit per Estela García Martín, Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta de XiCaEs

Aprofitant la setmana de la lactància materna volem abordar el post per a donar unes pinzellades al treball que es pot realitzar en aquest aspecte.

La lactància materna exclusiva consisteix en el fet que el bebè només rep llet materna i cap altre aliment sòlid o líquid.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana la lactància materna en exclusivitat durant els primers sis mesos. Una vegada transcorregut aquest temps es comencen a introduir aliments de manera pautada, apropiats i segurs per a la seua edat. S'ha de saber que la lactància materna no ha de fer mal, les primeres setmanes es produeix un procés d'adaptació entre el bebè i la mare. En aquest període és quan la lactància pot ser complicada, pot ser perquè a la mare no li puja la llet, el bebè sembla quedar-se amb fam, es produeixen clivelles en el mugró o el bebè no puja de pes.

Consells generals per a la Lactància Materna

- La postura: és important trobar una posició còmoda, intentar estar relaxada i sense tensió.

- La posició del bebè: han de tindre alineada l'orella, muscle i maluc, col·locar la boca en forma de peix i el nas i mentó pegats al pit.

- Tipus d'agarre: es produeix en l’arèola i no en el mugró, no s'ha d'escoltar espetec, ni observar vessaments de llet en les comissures dels llavis.

- Observar els senyals de fam: el bebè començarà a emetre sons, s'emportarà les mans a la boca, mourà el cap com buscant el pit.

Els beneficis de la lactància materna són ben coneguts però cal esmentar-los:

- La llet materna conté els nutrients que el bebè necessita durant els sis primers mesos de vida.

- Protegeix el sistema immunitari del bebè, reduint el risc d'al·lèrgia o asma.

- La digestió del bebè és més fàcil que la lactància artificial.

- Per a la mamà es redueix el risc d'hipertensió i depressió postpart.

- Es disminueix el risc de càncer de mama i d'ovari.

- Afavoreix la mineralització dels ossos.

Si observes algun signe o et preocupa alguna cosa sobre la lactància materna acudeix a un logopeda, fisioterapeuta i/o terapeuta ocupacional especialitzat que puga resoldre els dubtes i corregir o treballar perquè la lactància materna siga satisfactòria tant per al bebè com per a la mamà.

Estela García Martín- Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta

Graduada en Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia per la Universitat Catòlica Sant Vicent Màrtir de València.

Trajectòria professional: terapeuta ocupacional en centres per a persones amb malalties mentals i en una escola infantil inclusiva. Fisioterapeuta en una clínica privada.

Actualment treballa en Xicaes realitzant intervencions de Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia amb els xiquets i les seues famílies.