Consells per a la lactància materna

CONSELLS PER A LA LACTÀNCIA MATERNA escrit per Estela García Martín, Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta de XiCaEs

La lactància materna és recomanada per l'Organització Mundial de la Salut com el mètode d'alimentació dels xiquets durant els sis primers mesos de vida a causa dels múltiples beneficis tant per al bebé com per a la mare.

Al llarg d'aquest post es donen alguns consells a les mares per a estar còmodes, evitar lesions durant l'alletament.

La lactància s'ha d'iniciar el més precoçment possible, immediatament després del part. La producció de llet dependrà de la demanda que es realitze, per tant és bo realitzar ‘tomes’ freqüents sense limitar el temps d'aquestes. És convenient avançar-se al plor per a evitar l'entrada d'aire.

A l'hora de dur a terme les ‘tomes’ és convenient realitzar-les en postures correctes per a estar còmoda i evitar futurs dolors, ja que a l'inici els temps d'alletament són llargs.

Algunes de les postures més adequades són:

- LA POSICIÓ DE BRESSOL: es tracta de la posició més tradicional. Has d’acomodar al bebé en el mateix braç del pit que pretens usar, sostenir el teu braç prop del teu cos, donar suport al cap del teu bebé en el plec del teu colze, donar suport a l'esquena del bebé amb el teu avantbraç i recolzar la part baixa o alta de la seua cuixa amb la teua mà. El seu braç pot estar col·locat al voltant del cos o lleugerament sota el seu cos per a evitar que obstaculitze. Una vegada estiga recolzat adequadament, gira el teu avantbraç perquè tot el seu cos gire cap a tu. La pelvis del bebé ha d'estar en contacte contra l'abdomen, el pit contra el teu i la boca alineada amb el teu mugró. Ara pots acostar la boca del bebé al mugró, sense fer que gire el cap cap a un dels costats. És important que el cap del teu bebé estiga alineat amb la resta del seu cos en lloc que gire cap a un costat.

- LA POSICIÓ DE COSTAT: es tracta d'una posició còmoda per a mares que donen a llum per mitjà de cesària, ja que el pes del bebé no recau sobre la zona abdominal. Per a alimentar el bebé en aquesta posició has de col·locar-lo en el costat del pit que pretens utilitzar, amb el cap del bebé prop del pit. Acomoda el cos del bebé al teu costat, el teu avantbraç donarà suport a l'esquena alta del bebé i les mans i els dits donaran suport als muscles, coll i cap d'aquest. Col·loca un coixí davall del teu colze per a recolzar-te.

- RECLINADA O RECOLZADA: permet major relaxació. Es tracta d'una altra postura còmoda després d'una cesària o els primers dies després del part, si se sent molta incomoditat. Per a realitzar aquesta postura has de recolzar-te de costat amb un coixí o diversos a l'esquena i davall del cap, manté l'esquena i el maluc el més rectes possible. Sosté el bebé prop del teu costat perquè la boca quede al capdavant del teu pit i el teu braç al voltant per a guiar-lo.

Estela García Martín- Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta

Graduada en Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia per la Universitat Catòlica Sant Vicent Màrtir de València.

Trajectòria professional: terapeuta ocupacional en centres per a persones amb malalties mentals i en una escola infantil inclusiva. Fisioterapeuta en una clínica privada.

Actualment treballa en Xicaes realitzant intervencions de Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia amb els xiquets i les seues famílies.