El Nadal i la importància del joc per a les xiquetes i els xiquets

EL NADAL I LA IMPORTÀNCIA DEL JOC PER A LES XIQUETES I XIQUETS escrit per Maria José Jorge, psicòloga de XiCaEs

Arriben les festes de Nadal tan esperades per a les xiquetes i xiquets. Escriure la carta als Reis Mags o al Pare Noel és una tradició arrelada a la nostra cultura. Les famílies, durant les setmanes prèvies al Nadal i al dia de Reis, organitzen les compres d'aquells joguets que satisfan d'il·lusió als més xicotets de la casa i és per esta raó per la qual considerem important donar unes recomanacions sobre la importància del joc i els joguets.

Qué és el joc?

La Declaració Universal dels Drets de la Infància reconeix el joc com un dret fonamental, ja que jugar possibilita situacions òptimes que influeixen en el sa creixement i desenvolupament de les xiquetes i els xiquets.

Algunes característiques de la naturalesa del joc són:

 • És una activitat espontània i plaent.
 • És un mode d'interactuar amb la realitat.
 • Afavoreix l'aprenentatge, la socialització i la comunicació.
 • És motivador en si mateix, qualsevol activitat convertida en joc és atractiva per a la xiqueta o xiquet.
 • Permet afirmar-se com a persona independent de les altres.
 • Permet la resolució pacífica de conflictes en vivenciar situacions problemàtiques de la vida quotidiana a les quals li ha de donar una solució.
 • Es tria lliurement, no se senten obligats a jugar.
 • Estimula l'expressió d'idees i sentiments.
 • És un recurs educatiu atraient i motivador que permet l'aprenentatge.
 • És catàrtic, perquè permet alliberar tensions.

Que és un joguet?

El joguet és aquella creació, artesanal o industrial, dissenyada i/o produïda per a estimular i acompanyar el joc i algunes de les característiques d'un bon joguet  i que hem de tindre en compte de cara a les compres de nadal són:

 • És adequat a la seua edat: ni massa senzill per evitar l’avorriment, ni massa complicat.
 • Satisfà les inquietuds i preferències.
 • Permet gaudir, divertir-se i aprendre.
 • Ajuda a desenvolupar el llenguatge.
 • Fomenta l’adquisició de diferents capacitats cognitives com la memòria, l’atenció, la percepció,...
 • Potencia el moviment, la coordinació, equilibri i destresa motriu.
 • Fomenta l’autonomia i responsabilitats.
 • Evita la incitació a la violència, la distinció sexista o els valors xenòfobs.
 • Estimula la curiositat, la imaginació i la creativitat.
 • Ajuda a promoure les capacitats i habilitats interpersonals o socials i cooperatives.

El treball en equip i companyerisme són valors més fàcils de treballar com menys individualista és el joguet o el joc. Els joguets educatius en equips són fonamentals per aprendre a interactuar en grup, permetran adquirir valors com el respecte i la tolerància cap a les persones, normes i regles, i potenciar la socialització, a la vegada que permetran resoldre problemes conjuntament i prendre decisions.

 • Fabricat a partir de materials amb menor impacte mediambiental com la fusta, el suro, el paper i el cartró reciclats, amb els seus corresponents segells de qualitat que el certifiquen.
 • Compleix les normes de seguretat comunitàries.

A l’hora d’escriure la carta als Reis o al Pare Noel és possible que les xiquetes i els xiquets, i pre-adolescents, facen un llistat interminable deixant-se endur pels anuncis o les imatges dels catàlegs. Com a adults, hem de saber que el joc té una important funció en el seu desenvolupament i que cada joguet pot ajudar-los a assolir diversos aprenentatges, de la mateixa manera que altres, poden no aportar res o, fins i tot, fomentar valors negatius.

Per regalar un joguet és important conèixer els gustos de la xiqueta i el xiquet i ser conscient de l’edat que té i quins aspectes li vindria bé treballar amb els jocs i joguets. Però el més important és tenir clar que els pares, mares i familiars són els millors regals, ja que les menudes i menuts necessiten passar temps de qualitat amb les seues persones de referència.

En estos dies festius, els psicòlegs recomanem que les xiquetes i els xiquets eviten l’ús excessiu de les noves tecnologies, prioritzant sempre el joc real i que els Reis i el Pare Noel no es sobrepassen amb el nombre de regals que deixen, perquè donar molts joguets a la vegada fa que les menudes i els menuts perden l’interès. I com no, si el que volem és evitar frustracions ho podem fer oferint l'oportunitat de què puguen veure el joguet abans de comprar-lo.

Què puc regalar a una xiqueta o xiquet amb algún tipus de diversitat funcional?

El joc és una eina d'experimentació universal, incloent-hi les xiquetes i xiquets amb diversitat funcional (física, visual, auditiva i/o intel·lectual). Compartir els moments de joc i els joguets (els mateixos o utilitzant-los en similars condicions) amb el seu grup d'iguals, independentment de les característiques individuals, és fonamental per al desenvolupament i la vivència del joc per part de la xiqueta o xiquet.

El joc, com a activitat espontània en tots, amb diversitat funcional o no, és divertit i té les mateixes funcions en els dos casos.

Quan els joguets no poden ser utilitzats tal i com es comercialitzen perquè són incompatibles amb el tipus de diversitat funcional de la xiqueta o xiquet, serà necessari adaptar-ho o comptar amb el suport de terceres persones a l´hora de jugar. Les adaptacions poden ser senzilles i fer-les a casa, o més complexes i necessitar l'ajuda de professionals.

Us deixem alguns enllaços que segur us ajudaran a fomentar un sa creixement i desenvolupament de les xiquetes i els xiquets mitjançant el joc.

https://pegi.info/es/app

https://www.pantallasamigas.net/educar-familia-buen-uso-movil/

Maria José Jorge Esteve- Psicòloga

Llicenciada en Psicologia a la Universitat Jaume I. Especialista en Desenvolupament Infantil i Atenció precoç.

Trajectòria professional: Àmplia experiència en suport a persones afectades de paràlisi cerebral i patologies afins. 

Actualment treballa com a psicòloga en XiCaEs realitzant intervencions amb xiquets amb capacitats especials i les seues famílies.