Activitats d’estiu

ACTIVITATS D'ESTIU escrit per Estela García Martín, Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta de XiCaEs

Les vacances d'estiu són l'època on els nostres xiquets més gaudeixen d'activitats lúdiques: viatges, jocs amb els amics, temps en la piscina i/o a la platja i, per descomptat, temps en família. A l'inici és una temporada que es presenta molt il·lusionant però, conforme avança l'estiu, entretindre als xicotets es pot tornar una mica més difícil. Per això, us propose algunes activitats que es poden realitzar.

En els moments centrals del dia quan no disposem de platja o piscina podem realitzar activitats/jocs a casa que, a més de ser un temps de gaudi, poden obtindre's avanços en l'aprenentatge del xiquet. Algunes propostes d'activitats:

- Col·locar una corda/goma/objecte arran de terra que no siga molt voluminós i demanar-li al xiquet que realitze salts mirant al capdavant amb els dos peus o d'un costat a un altre. També podem variar-ho demanant-li que ho realitze a peu coix on hem de donar-li el suport d'una mà si observem que és una competència que encara no ha adquirit completament.

- Quan siguen més xicotets i estiguen aprenent les parts del cos, o si encara observem que no és capaç de controlar el seu cos completament, podem cantar cançons i ballar passos marcats en la coreografia. Alguns exemples són: “cap, muscles, genolls, peus” o també “chuchuwa”, dues cançons ideals per a anar nomenant i assenyalant les parts del cos, així i tot podeu inventar-la junts o aprendre alguna coreografia senzilla.

- Crear xicotets circuits a casa on haja de realitzar arrossegaments del cos o la croqueta, són activitats que solen provocar moltes rises i els diverteixen molt.

- Per a treballar la consciència manual, força i textures poden realitzar figures amb plastilina utilitzant motles. Per a dur a terme la manualitat hauran d'agafar trossos de plastilina amb els dits i estrényer i modelar.

- Jocs amb arena cinètica amb els propis motles de la plastilina poden ser altres exemples d'activitats per a treballar la consciència manual i la textura.

Quan anem a la platja o a la piscina, a més de banyar-se en l'aigua, hi ha moments en què podem realitzar jocs en els quals tant l'adult com el xiquet gaudisquen. Alguns jocs que us proposem són:

- Jugar amb les pales (l'un prop de l'altre), jugar amb una pilota inflable de platja a voleibol. Tots dos són jocs d'intercanvi molt beneficiosos per a la coordinació oculomanual entre altres aspectes.

- Realitzar castells d'arena amb poals i pales de la platja, encara que també es poden realitzar amb les mans, mesclant aigua i arena amb les mans i modelant.

- Jugar a enterrar una cama, un braç, la mà, segons el xiquet ens vaja permetent i on ell se senta a gust.

Es tracta de gaudir jugant i a més aprendre o millorar habilitats.

Estela García Martín- Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta

Graduada en Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia per la Universitat Catòlica Sant Vicent Màrtir de València.

Trajectòria professional: terapeuta ocupacional en centres per a persones amb malalties mentals i en una escola infantil inclusiva. Fisioterapeuta en una clínica privada.

Actualment treballa en Xicaes realitzant intervencions de Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia amb els xiquets i les seues famílies.