Jo decideixc com serà la meua festa d’aniversari

JO DECIDEIXC COM SERÀ LA MEUA FESTA D'ANIVERSARI escrit per Maria José Jorge, psicòloga de XiCaEs

Una forma de participació de la persona amb grans necessitats de suport en el seu entorn natural

L'autodeterminació és un dels pilars fonamentals per al desenvolupament de la persona. Recordeu què és això de l'autodeterminació a la qual ens referíem fa poques publicacions? L'autodeterminació significa que la persona controla la seua vida i el seu destí, ja que tria i pren decisions per a planificar les seues metes personals.

Quan parlem d'autodeterminació en persones amb diversitat funcional, les famílies, professionals i en general la societat, tenim l'obligació de prestar-los els suports necessaris per a garantir-los les seues decisions, la qual cosa a vegades pot resultar difícil per a les persones que les secundem en el dia a dia. Si a més ens trobem que aquestes persones amb diversitat funcional presenten grans necessitats de suport per a expressar-se, el tema es complica una mica més, si cap.

Hui donarem una idea per a fer més fàcil el suport en autodeterminació als fills/es en una situació concreta, alhora que segur ens obrirà un món de reflexió i de possibilitats a moltes altres experiències quotidianes que compartim amb ells. En aquest cas es tracta d'una idea que ens serà molt útil per al desenvolupament dels nostres fills,  tinguen o no diversitat funcional. Es tracta del moment de preparar la seua pròxima festa d'aniversari el que per a ells és un moment molt especial.

Amb l'arribada dels mesos d'estiu, si tenim fills/es que compleixen anys en aquestes dates, se'ns obrin diferents possibilitats a l'hora d'organitzar la festa: fer-la a l'aire lliure o a casa, utilitzar o no jocs d'aigua, aprofitar les atraccions d'algun parc aquàtic, etc. Bé, Què més donarà si compleixen anys en els mesos d'estiu, a l'hivern o en qualsevol altra estació de l'any, si organitzem al nostre parer la millor festa sense fer-los partícips d'ella? El que realment importa és que serà un dels dies de l'any que esperen i gaudeixen amb més il·lusió i amb el qual es diverteixen molt. Per això, serà fonamental tindre en compte les seues preferències i gustos, concordes a la seua edat, sent això últim no menys important. Quantes festes d'aniversaris o de qualsevol altra índole han resultat un desastre per detalls que en un principi semblaven no tindre importància i que s'hagueren pogut evitar amb només una pregunta?:

“COM VOLS QUE SIGA LA TEUA FESTA?”

És clar que les persones amb grans necessitats de suport es troben amb barreres importants a l'hora d'expressar els seus gustos o preferències, però els pares coneixeu molt bé als vostres fills, sabeu que a través de les seues mirades, els seus silencis, actituds o gestos us estan dient el que no poden expressar amb paraules.

Ho organitzarem tot bé! El primer és crear l'oportunitat que participen, així que triarem el moment per a asseure'ns en família, anticipar-los la data i les nostres intencions de que volem que ells siguen els protagonistes en tot el concernent a la celebració de la seua festa d'aniversari. Ja sabem que temporalment tenen dificultats per a situar aqueixa data tan important al llarg de l'any, així que estaria bé tindre el calendari a mà perquè identifiquen el dia amb algun pictograma, adhesiu, emoticona o dibuix que ells preferisquen o utilitzen com a alternativa augmentativa de comunicació. No serà convenient anticipar la situació amb moltes setmanes d'antelació i així evitar una possible ansietat davant la tardana arribada de la data. Per contra, sabem que per a ells tampoc són gens bones les presses, així que no espereu a última hora per a triar aquest moment, són diverses les tasques que tindran encomanades i és necessari que no s'atabalen i les puguen fer en diferents dies i així comprendre millor la finalitat de cadascuna d'elles.

Els podem oferir l'elecció de les persones que desitgen que estiguen en el seu aniversari i per a això haurem de comptar amb el suport de fotografies de les persones que formen part del seu grup de relacions més pròxim. Una altra tasca és proposar-los elaborar la llista de la compra de menjar entre diferents opcions, també comptant amb objectes reals o fotografies, així com preparar el dia d'anar a la compra. L'elecció del pastís també serà molt important, així com altres aspectes com ara si volen música, decoració, el lloc de la celebració, etc.

Els coneixeu de molts anys, sou els seus pares, sou el suport més potent que tenen per a desenvolupar-se en el seu dia a dia i sabeu quins són els seus gustos, procurant que siguen el més concordes possibles a la seua edat. Només heu d'oferir opcions simples, realistes i ajustades a les circumstàncies de cada família, que contemplen els seus gustos i, sense presses, ESCOLTAR-LOS AMB LA MIRADA I RESPECTAR LA DECISIÓ PRESA.

Cal no oblidar que també hi ha lloc per a les sorpreses i ací juga un paper molt important el desitjat regal d'aniversari. No cal caure exclusivament en compres d'aqueixos jocs educatius que penseu que els anirien bé per a treballar aqueix determinat aspecte de l'aprenentatge que necessiten millorar, que també. Tampoc caure en compres d'objectes que infantilitzen el seu comportament perquè, encara que tinguen dificultats per a expressar el que volen, en veritat els seus gustos no seran tan diferents com els de la resta de joves que tenen la seua mateixa edat i no tenen cap mena de diversitat funcional. Així que, evitem tals objectes o activitats que tendeixen a estigmatitzar a la persona amb diversitat funcional. Si coneixeu bé als vostres fills i teniu en compte aquests consells, encertareu segur amb el regal.

Aquesta és només una idea de les moltes que podeu aplicar a casa i que són exemple de participació, tan important per al desenvolupament dels vostres fills. Esperem haver-vos donat les eines que necessiteu per a donar suport a aquest gran camí de l'autodeterminació en moltes altres experiències en família.

Maria José Jorge Esteve- Psicòloga

Llicenciada en Psicologia a la Universitat Jaume I. Especialista en Desenvolupament Infantil i Atenció precoç.

Trajectòria professional: Àmplia experiència en suport a persones afectades de paràlisi cerebral i patologies afins. 

Actualment treballa com a psicòloga en XiCaEs realitzant intervencions amb xiquets amb capacitats especials i les seues famílies.