Embenatge neuromuscular

EMBENATGE NEUROMUSCULAR escrit per Estela García Martín, Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta de XiCaEs

El més probable és que s. Es tracta del que denominem embenatge neuromuscular o kinesiotape. Aquest pel carrer hages vist a persones amb unes tires de diferents colortipus d'embenatges s'utilitzen per al tractament de diferents afeccions sense limitar el moviment del segment corporal lesionat. Serveixen per al tractament de lesions musculars, articulars, neurològiques i ligamentosas.

El Kinesiotape pròpiament és un esparadrap elàstic de cotó trenat amb una capa d'acrílic que al contacte amb la calor corporal que desprén la nostra pell actua de cola, permet que la pell transpire, és resistent a l'aigua i permet el moviment del cos de manera natural adaptant-se a aquest.

BENEFICIS DE L'EMBENATGE NEUROMUSCULAR:

• Aquest tipus d'embenatges ofereixen estabilitat muscular i articular, millorant la contracció i la circulació de la sang en els músculs afeblits.

• Alleuja el dolor en elevar-se la pell i oferir més espai entre la mateixa i el teixit muscular, així mateix es redueix la pressió sobre els receptors sensorials subcutanis.

• Permet una mobilitat natural al no ser un embenatge inmovilizador.

• L'embenatge neuromuscular accelera el drenatge de la zona afectada, millorant també la circulació i afavorint l'eliminació de líquids.

• En esportistes permet realitzar entrenaments funcionals que ajuden a la correcta recuperació de la lesió.

• Reeducació postural: l'embenatge fa que el pacient amb males postures siga més conscient del propi cos, a més afavoreix la contracció dels músculs.

• Tècniques de drenatge limfàtic per a l'eliminació de la cel·lulitis o en dones operades de mastectomia.

Tots els beneficis esmentats fan que aquest tipus d'embenatge siga útil en moltíssimes lesions com: contractures, punts gallet, artritis, artrosi, ciàtica, escoliosi, esquinços, síndrome del túnel carpià, fasciïtis plantar, etc.

Cal esmentar que els colors cridaners d'aquests embenatges no aporten cap benefici més enllà de l'estètic, igual que existeixen rojos, roses, blaus o negres també existeixen de color beix el qual és més discret.

L'aplicació d'aquest embenatge ha de realitzar-la un professional, ja que si no es col·loca adequadament es perden tots els beneficis d'aquest.

Estela García Martín- Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta

Graduada en Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia per la Universitat Catòlica Sant Vicent Màrtir de València.

Trajectòria professional: terapeuta ocupacional en centres per a persones amb malalties mentals i en una escola infantil inclusiva. Fisioterapeuta en una clínica privada.

Actualment treballa en Xicaes realitzant intervencions de Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia amb els xiquets i les seues famílies.