APROPANT-NOS A LA DIVERSITAT FUNCIONAL II escrit per Pilar Rubert Saura, coordinadora de XiCaEs
COM EXPLICAR LA DISCAPACITAT ALS XIQUETS?
Els xiquets no tenen prejudicis, per la qual cosa solen acceptar de manera natural les diferències. Som els adults els que hem de fer una profunda reflexió sobre la nostra escala de valors i examinar-nos. Veure com tractem “al diferent”, ja que d’això van els prejudicis.
També com a adults som els que ens enfrontem a les preguntes dels xiquets quan comença a florir la seua curiositat. De les nostres respostes dependrà en gran manera la seua visió. Com denominem a les coses determina com les veiem.
En parlar als xiquets sobre la discapacitat cal fer-ho de manera natural, utilitzant un llenguatge comprensible, aclarint dubtes, sense esquivar preguntes. La discapacitat no és un tema tabú, no és una cosa de la qual avergonyir-se, no és una cosa per la qual s'haja de canviar de tema i així hem de transmetre-ho. No cal eludir usar la paraula discapacitat, però hem d'ensenyar on posar-la.
Parlem i ensenyem a parlar amb propietat. És cert que són persones amb discapacitat, però abans de res són persones, per això sempre anteposarem la persona a la discapacitat.
Anul·lem terminologies obsoletes i fora de lloc del nostre vocabulari. Resulta estigmatizant i pejoratiu utilitzar, per exemple, “retardat” en referir-nos a una persona amb discapacitat intel·lectual. Aquestes terminologies afecten la sensibilitat de les persones amb discapacitat i a les seues famílies.
Si ho fem amb respecte, els xiquets comprendran que una persona no és la seua discapacitat, que té moltes altres característiques, algunes d'elles seran similars a les seues, altres diferents com ocorre amb qualsevol altre xiquet…
El joc de rols també pot ajudar-nos a explicar la discapacitat als xiquets. El joc és un gran aprenentatge, mitjançant l'intercanvi de rols poden posar-se en el lloc d’ell, empatitzar i per tant “normalitzar”.
També podem trobar contes, vídeos o curtmetratges que poden ajudar-nos a l'hora d'explicar. Es poden llegir i veure en família, sent simplificadors i aclaridors de les nostres explicacions. Us deixe alguns títols:
“El viaje de María” (curt animat), “Cuerdas” (curtmetratge), “Los colores de las flores” (vídeo ONCE), “El cristal con que se mira” (novel·la, per a xiquets una mica més majors).
Finalment, recordar que som models per als xiquets. Aprenen molt del nostre exemple. La forma en la qual tractem, la qual cosa diem, com actuem quan abordem aquest tema compta més que qualsevol altra explicació.
El món està ple de PERSONES. Totes elles són diferents, però al seu torn amb moltes coses en comú. Hi ha coses que se'ns donen millor, unes altres no tant… pel que tots tenim les nostres capacitats i discapacitats.
Us convide a veure aquest vídeo. En ell podem veure com actuen unes persones adultes davant la discapacitat i com ho fan els xiquets.

Pilar Rubert Saura- Coordinadora
Integradora Social
Dilatada experiència en projectes destinats a xiquets/es que presenten necessitats educatives especials.
Coordinadora de la major part dels Campus Natura que s'han realitzat fins a l'actualitat.