Dislèxia

DISLÈXIA escrit per Maria Goterris Cerisuelo, logopeda de XiCaEs

La dislèxia es pot definir com la dificultat específica de l'aprenentatge de la lectura. Té un origen neurobiològic i es caracteritza tant per la falta de precisió a l'hora de llegir paraules sense cometre errors com per la dificultat de mantindre una lectura fluida i amb una entonació adequada.

És comú que la dislèxia aparega de manera conjunta amb la dificultat específica de l'aprenentatge en l'escriptura (disgrafia) i en el càlcul (discalcúlia). És per això que tant en el context escolar com en sessions de logopèdia s'aborden de manera conjunta oferint així estratègies i tècniques d'estudi per a compensar aquestes dificultats.

El dèficit de l'aprenentatge de la lectura té un component fonològic, que consisteix en dificultats per a percebre els sons de la parla i poder retindre'ls en la memòria verbal a curt termini i afectació en la capacitat de recuperar de manera ràpida els estímuls visuals. Per això, els processos lectors es veuen alentits.

Què podem fer des de casa per a fer més agradable l'estudi a un xiquet amb dislèxia?

  • Fomentar que participe en activitats no acadèmiques que li agraden (ball, teatre, esport) per a així potenciar les seues aptituds i preservar la seua autoestima.
    ● Explicar-li que la dislèxia és una dificultat, però no un impediment. Ajudar-lo a entendre això i donar-li suport en moments de frustració, perquè puga tolerar-la més fàcilment.
    ● A l'hora de subratllar els apunts, utilitzar diferents colors: un per al títol, un altre per a idees/paraules clau i un més per a definicions. Aquesta tècnica pot ajudar-lo a seqüenciar la informació i aprendre-la amb més facilitat.
    ● Ajudar-lo a entendre els llibres de text. Estudiar pot resultar molt tediós per a xiquets amb dislèxia, ja que tenen una dificultat afegida. Podem ajudar-lo a realitzar esquemes o mapes conceptuals que li permetran aprendre de forma més visual el contingut del llibre.
    ● Fragmentar els textos llargs i si és possible oferir un suport visual (dibuix, gràfica) que puga ajudar-lo a visualitzar la informació que està aprenent.
    ● Animar-li a mantindre un racó d'estudi ordenat i lluminós, per a evitar possibles distraccions i mantindre's concentrat.
    ● Evitar les comparacions, els comentaris negatius i la pressió. Reforçar sempre els xicotets progressos.

Maria Goterris Cerisuelo- Logopeda i psicòloga

Logopeda i psicòloga per la Universitat Catòlica de València San Vicente Mártir.

"Me fa molta il·lusió formar part de l'equip de XiCaEs i poder ajudar i donar suport als xiquets i les seues families des de l'àmbit profesional de la logopedia".