DIA MUNDIAL DE LA VEU escrit per Claudia Sánchez Redondo, logopeda de XiCaEs
“Sigues amable amb la teua veu”
El dia 16 d'abril se celebra el Dia Mundial de la Veu amb l'objectiu de prevenir, informar i conscienciar a la població sobre la necessitat i importància de la cura de la veu, ja que és una eina que ens permet la comunicació interpersonal, entre altres coses.
Existeixen diverses patologies que poden afectar les entenimentades vocals, és important estar alerta i parar atenció davant qualsevol alteració que puga aparèixer. Si bé una de cada 13 persones pateix trastorns de la veu, la majoria no duen a terme un tractament adequat. La prevalença és entre els 25 i els 45 anys d'edat, i es dóna principalment en certes professions com puguen ser docents o cantants, en els quals la veu és el seu principal mitjà de treball. És causat per un abús o un mal ús vocal.
Entre els signes de sospita, trobem de manera continuada i persistent la ronquera, la tos i ‘carraspeig’ que ens porta a una necessitat de forçar la veu.
La rehabilitació de les disfonies consisteix en la teràpia vocal. Aquest tractament té com a objectiu aconseguir que el pacient siga capaç de produir veu utilitzant al màxim les seues qualitats i amb el mínim esforç. És molt important que existisca un aprenentatge i una generalització per part del pacient i pose en pràctica l'aprés durant les sessions en el seu entorn natural i quotidià.
Si el pacient és capaç de captar com es produeix el so i quins òrgans intervenen en ell, s'implica més en la realització dels exercicis i existeix un avanç més ràpid en la recuperació.
A continuació, us deixe uns consells a tindre en compte i que ens poden ajudar a evitar alteracions en la veu, o si per contra ja la patim, pautes per a aconseguir millorar-la.
- Eliminar per complet el consum de tabac
- Utilitzar un to i volum de veu òptims (no xisclar, ni murmurar).
- No intentar superar el soroll ambiental
- Beure 2-3 litres diaris d'aigua
- Evitar els irritants de gola: alcohols forts, begudes molt fredes o calentes, ambients de fum i pols…
- Mantenir una postura corporal correcta, sense tensions en coll i cara
- Evitar el ‘carraspeig’, utilitzant en el seu lloc una tos suau per a buidar la gola en cas de necessitat
- Mantenir una actitud equilibrada i relaxada
Et convidem al fet que aprofites aquesta data per a fer un ús responsable de la teua veu, evitant aquelles coses que puguen resultar perjudicials per a les entenimentades vocals i que tinguen un fort impacte sobre la veu.

Claudia Sánchez Redondo- Logopeda
Grau en Logopèdia en la Universitat de València. Especialitzada en logopèdia clínica en mal neurològic i en teràpia miofuncional.
Trajectòria professional: logopeda en una clínica amb xiquets/es amb dificultats d'aprenentatge.
Actualment treballa en Xicaes, tractant amb els xiquets/es que tenen alterada la comprensió i/o producció del llenguatge, la parla, la veu, trastorns orofacials mitjançant teràpia miofuncional i alteracions en la deglució.