Dia Mundial de la Infància

LOS ABUELOS Y ABUELOS DE NIÑOS CON DISCAPACIDAD: HÉROES Y HEROINAS COTIDIANOS

DIA MUNDIAL DE LA INFÀNCIA escrit per Pilar Rubert Saura, coordinadora de XiCaEs

Es commemoren els aniversaris de la Declaració Universal dels Drets del Xiquet (1959) i l'aprovació de la Convenció dels Drets del Xiquet (1989)

Aquest dia Mundial de la Infància recorda que tots els xiquets tenen dret a la salut, l'educació i la protecció, independentment del lloc del món en el qual hagen nascut.

La Convenció dels Drets del Xiquet estableix una sèrie de drets, inclosos els relatius a la vida, la salut, l'educació, i el dret a jugar, a la vida familiar, a estar protegits de la violència, a no ser discriminats i al fet que s'escolten les seues opinions.

Principis fonamentals dels drets a la infància

  • La no discriminació: tots els xiquets tenen els mateixos drets, en tot moment i sense excepcions.
  • L'interés superior del xiquet: qualsevol decisió, llei o política que puga afectar la infància ha de tindre en compte què és el millor per als xiquets i xiquetes.
  • El dret a la vida, la supervivència i el desenvolupament: tots els xiquets i xiquetes tenen dret a viure, a desenvolupar-se i a aconseguir el seu màxim potencial en la vida. Això inclou alimentació i allotjaments adequats, aigua potable, educació, atenció sanitària, joc i descans, activitats culturals i informació sobre els seus drets.
  • La participació: els menors d'edat tenen dret a ser consultats sobre les situacions que els afecten i al fet que les seues opinions siguen tingudes en compte.

Quan arriba aquesta data especial, tots els col·legis ho solen celebrar amb activitats que els xiquets gaudeixen. Enguany el 20 de novembre és dissabte, per la qual cosa s'uneixen a aquesta iniciativa també entitats locals. A l'hora de planificar les activitats s'hauria de plantejar: què succeeix amb els xiquets que presenten algun tipus de diversitat funcional?

Alguns consells per a la celebració d'aquest dia:

Anticipació

S'han de buscar alternatives per als menors, als quals els espanta el soroll o els aclapara veure molta gent. L'ideal és explicar-los amb anticipació que s'exposaran a aqueixa situació. Per a això les famílies poden utilitzar dibuixos, així els xiquets se sentiran amb més confiança.

Reducció d'estímuls

Una altra opció és que utilitzen audiòfons amb música lleu per a reduir el seu nivell d'estrés.

Adaptació d'horari:

Programar dins de l'horari d'activitats un temps en el qual cessen els estímuls, dedicat al fet que puguen gaudir els xiquets que presenten hipersensibilitat.

Activitats adaptades

Tindre en compte les dificultats que es puguen trobar xiquets amb discapacitat física o motora i crear activitats adaptades en les quals puguen participar.

També per als xiquets que presenten discapacitat auditiva, acompanyar les cançons que es posen en la festa amb imatges subtitulades.

Els xiquets amb discapacitat visual poden participar en les activitats donant-los suport. Comptar amb figures d'acompanyament a les quals se'ls donaran unes pautes per a la seua col·laboració, permetent així la participació.

20 de novembre, Dia Mundial de la Infància, fem que tots els xiquets puguen gaudir del seu dia basant-nos en dos dels seus Principis fonamentals dels drets a la infància: La no discriminació i la participació.

 Pilar Rubert Saura- Coordinadora

Integradora Social

Dilatada experiència en projectes destinats a xiquets/es que presenten necessitats educatives especials.

Coordinadora de la major part dels Campus Natura que s'han realitzat fins a l'actualitat.