22 octubre- Dia Internacional de la tartamudesa

DIA INTERNACIONAL DE LA TARTAMUDESA escrit per Claudia Sánchez Redondo, logopeda de XiCaEs

Què he de fer quan el meu fill/a quequeja?
La tartamudesa, també anomenada disfèmia, és un trastorn que es caracteritza per les interrupcions en la producció dels sons de la parla, també denominades disfluències.

En la majoria dels casos, la tartamudesa afecta a les activitats de la vida quotidiana de la persona que ho pateix. El discurs de la persona que quequeja amb freqüència inclou repeticions de paraules o de part de les paraules, a més de prolongacions dels sons. Es pot experimentar una parada o un bloqueig total del discurs que es manifesta quan la boca està en posició per a emetre un so.

És molt important atendre una sèrie de pautes que els familiars i amics poden seguir per a ajudar al xiquet:

  • No etiquetar com a tartamut al xiquet ni permetre que altres persones ho facen. Si noteu que el vostre fill es preocupa respecte a la seua manera de parlar, expliqueu-li que és normal repetir algunes paraules quan els xiquets encara estan aprenent a parlar.
  • No interrompre el xiquet que quequeja, perquè tampoc ho faríeu si estiguera parlant amb normalitat. Deixeu-li prendre's el seu temps i escoltar fins que acabe.
  • No intentar ajudar-ho al fet que complete la paraula que vol transmetre.
  • Oferiu al vostre fill un bon model de llenguatge. Parlar amb ell de forma calmada, reduint la rapidesa de la vostra expressió i articulant bé.
  • Eviteu sobreactuar i caure en l'exageració.
  • Mai obligueu el xiquet a parlar davant altres persones, perquè li generarà tensió comunicativa. Tampoc forçar que s'expresse més enllà de l'abast del seu actual vocabulari.
  • Crear un bon contacte visual amb el xiquet, que ell perceba el vostre interés i plaer per escoltar-lo. Sempre parlar cara a cara i, si és possible, preguntant a la seua mateixa altura.
  • Quan el xiquet haja d'anar a algun lloc i haja de tindre contacte amb gent, per a alleujar l’estrès informar-lo primer i dir-li el que passarà i les persones que trobarà. Mai deixar-li amb la preocupació sobre què passarà.
  • Si és un dia positiu, en el que el vostre fill quequeja poc o res, oferiu-li major nombre d'oportunitats de parlar. Per exemple, apagar la televisió per a fer una obra de teatre amb marionetes, contar històries o visitar a un amic.
  • Podeu fomentar l'autoconfiança del xiquet si el feliciteu almenys una vegada al dia per alguna cosa que ha fet bé.

Claudia Sánchez Redondo- Logopeda

Grau en Logopèdia en la Universitat de València. Especialitzada en logopèdia clínica en mal neurològic i en teràpia miofuncional.

Trajectòria professional: logopeda en una clínica amb xiquets/es amb dificultats d'aprenentatge.

Actualment treballa en Xicaes, tractant amb els xiquets/es que tenen alterada la comprensió i/o producció del llenguatge, la parla, la veu, trastorns orofacials mitjançant teràpia miofuncional i alteracions en la deglució.