Cicle de cinema- Orgull i drets civils

En l'actualitat, l'anomenada celebració de l'Orgull, que a Espanya cobra auge a partir de l'any 1977, amb la seua participació vistosa i diversa, és una exigència alegre i pacífica de la llibertat de les persones no només a causa de la seua condició sexual, sinó també de les seues creences espirituals i opcions polítiques, sense distincions per la forma d'expressar-se, els orígens o el color de la pell.

El cinema, com totes les arts, ha servit sovint per difondre els múltiples valors de la dignitat personal, a través de films que unes vegades en forma de documental dramàtic i moltes altres amb el prisma de l'humor quotidià, obren els ulls i la ment a una realitat social pròpia del món democràtic ben avançat el segle XXI. El cicle que es presenta recolza les reivindicacions de tots aquests col·lectius i s'uneix a la defensa dels drets civils i la igualtat de tots els ciutadans davant les lleis.

A continuació, vos presentem la programació de cinema d'aquest cicle:

PROGRAMACIÓ

Dimarts, 28 de juny (Diada de l’Orgull)

MILK (Estats Units,  2008)

128 min.

Direcció: Gus Van Sant

Actors: Sean Penn, James Franco, Emile Hirsch, Josh Brolin, Diego Luna.

Harvey Milk, va ser el primer polític obertament homosexual triat per ocupar un càrrec públic als Estats Units. Instal·lat a Los Angeles va obrir un negoci que no va trigar a convertir-se en el punt de trobada dels homosexuals del barri de Castro. Milk es va convertir en el seu portaveu i, per defensar els seus drets, no va dubtar a enfrontar-se amb empresaris, sindicats i polítics. Triat regidor del districte, va ser assassinat un any després.

Divendres, 1 de juliol

AIMÉE I JAGUAR (Alemanya, 1999)
125 min.

Direcció: Max Färberböck

Actors: Maria Schrader, Juliane Köhler, Heike Makatsch, Johanna Wokalek.

Basada en fets reals, al Berlín de la II Guerra Mundial, Lilly, esposa d'un oficial nazi, mestressa de casa i mare de quatre fills, porta una vida convencional. Felice és jueva i treballa per a un diari nazi sota un nom fals, a més de subministrar informació a la resistència. Quan es coneixen inicien una història d'amor apassionada. Però, un dia, les SS les estan esperant a l'apartament de Lilly.

Divendres, 8 de juliol

PRIDE (Regne Unit, 2014)

120 min.
Direcció: Matthew Warchus
Actors: Ben Schnetzer, George MacKay, Bill Nighy, Imelda Staunton, Paddy Considine.

A l'estiu de 1984, sent Primera Ministra Margaret Thatcher, el Sindicat  de Miners convoca una vaga. Durant la manifestació de l'Orgull a Londres, un grup de gais recapta fons per ajudar les famílies dels treballadors, però el sindicat no accepta els diners. El grup va a un poblet de Gal·les i contacta amb els miners. Dos col·lectius totalment diferents s'uneixen per una causa comuna.

Divendres, 15 de juliol

BOYS DON’T CRY (Estats Units, 1999)

114 min.

Direcció: Kimberly Peirce

Actors: Hilary Swank, Chloë Sevigny, Peter Sarsgaard, Jeanetta Arnette, Matt McGrat.

Basada en la història real de Teena Brandon, una jove que desitja ser un xic. Es talla els cabells, amaga els pits, i canvia l'ordre del seu nom, però el masclisme social la cerca. El film s'erigeix en manifest de la llibertat sexual, la cerca del camí de la felicitat i el coratge de ser un mateix. Denuncia l'homofòbia,  el salvatgisme intolerant i l'exclusió social pel menyspreu de la diferència.

Divendres 22 de juliol

IN & OUT (Estats Units, 1997)

91 min.

Direcció: Frank Oz

Actors: Kevin Kline, Matt Dillon, Joan Cusack, Tom Selleck, Debbie Reynolds, Glenn Close, Whoopi Goldberg.

Reeixida comèdia que retrata els problemes de "sortir de l'armari" involuntàriament a la pell d'un professor d'un tranquil poblet americà a qui un antic alumne declara homosexual en públic en vigílies del seu matrimoni amb una jove. El film provoca el somriure i, tractant un assumpte delicat, va més enllà dels estereotips, pel seu enginy extremadament astut i a un fantàstic repartiment.