30 de març- Dia internacional del Trastorn bipolar

DIA INTERNACIONAL DEL TRASTORN BIPOLAR escrit per Estela Ferrero Marco, Psicóloga de XiCaEs

El Trastorn Bipolar és una afecció de l'estat d'ànim que pot provocar canvis d'ànim intensos és a dir, es caracteritza per patir alts i baixos extrems en l'estat d'ànim com pot ser anar de l'eufòria a la depressió, tenint descansos entre aquests canvis d'humor que solen ser duradors i estables. Aquests canvis solen durar dies o, fins i tot, setmanes o mesos.

TIPUS DE TRASTORN BIPOLAR

  • Trastorn bipolar I: es caracteritza per patir episodis maníacs. Poden haver-hi, també, episodis depressius. Si els símptomes maníacs són molt greus, es necessita atenció hospitalària.
  • Trastorn bipolar II: es caracteritza per patir episodis depressius i episodis hipomaníacs. La hipomanía és menys greu que la mania.
  • Trastorn ciclotímic: aparició d'episodis hipomaníacs i depressius menys greus i més duradors. La seua duració sol ser de dos anys (any i mig en adolescents).

TRACTAMENT

El tractament clau en el Trastorn Bipolar és la farmacologia. La dosi de medicament depèn dels símptomes del pacient. No obstant això, existeixen tipus de teràpies que poden ajudar com la psicoeducació (essencial per a aquest tractament), la teràpia interpersonal, la teràpia cognitiva conductual o la teràpia centrada en la família.

Aquestes, en combinació de la psicofarmacologia, són el tractament que millor funciona.

COM TREBALLAR AMB PERSONES AMB TRASTORN BIPOLAR

El primer que hem de fer per a saber tractar a les persones amb bipolaritat és tractar de conèixer aquesta condició el màxim possible per a comprendre les seues característiques i treballar l'empatia.

  • Treball de l'acceptació i l'empatia: en assumir i normalitzar la situació per la qual passen els pacients amb trastorn bipolar, els ajudarem a prendre consciència d'això, així com a començar a conviure harmònicament amb el problema prenent les decisions més adequades a cada moment. Coneixent bé a les persones amb bipolaritat, podrem també posar-nos més fàcilment en el seu lloc i empatitzar per a fer-les sentir més còmodes.
  • Una bona comunicació: mantenir vives les vies de comunicació, fins i tot en els moments més complicats, serà de gran ajuda per al benestar comú i la superació dels problemes. Treballar l'escolta activa també podria ser crucial per a les persones amb bipolaritat, ja que generarà un clima de confiança en el qual totes les parts involucrades podran solucionar les diferents situacions.
  • Respectar i fomentar l'autonomia: l'empatia, la comunicació i el suport són crucials en les relacions amb les persones amb bipolaritat. Les persones bipolars són perfectament autosuficients i això ha de ser sempre fomentat pels altres. És més, en el cas de familiars o parelles de les persones amb bipolaritat, serà necessari guardar temps per a si mateixes i per a descansar després d'alguns moments difícils. Per tant, fomentar la individualitat serà positiu per a totes les parts involucrades.

Estela Ferrero Marco- Psicòloga i Pedagoga

Graduada en Psicologia i Pedagogia.

Trajectòria professional: des de fa 8 anys fa classes particulars a alumnes amb TDA-H, ajudant-los i proporcionant-los tècniques d'estudi.

Actualment treballa en XiCaEs realitzant intervencions de Psicologia amb els xiquets i les seues famílies.