Dia Internacional del Síndrome d’Asperger

DIA INTERNACIONAL DEL SÍNDROME D'ASPERGER escrit per Pilar Rubert Saura, coordinadora de XiCaEs

El dia 18 de febrer se celebra el Dia Internacional de la Síndrome d'Asperger a tot el món. Un dia en què gran nombre de persones reclamen ocupar un espai en una societat que amb massa freqüència els rebutja per la seua manera de pensar, sentir i actuar diferent. Aquesta commemoració va sorgir en 2017 i es va establir que el Dia Internacional Síndrome d'Asperger se celebra el 18 de febrer pel fet que aqueixa és la data de naixement d'Hans Asperger (1906-1980), el psiquiatre austríac que va descriure el quadre.

L'objectiu d'aquesta celebració és visibilitzar i promoure l'acció política i social per a la reivindicació i promoció de l'exercici dels drets de les persones amb Síndrome d'Asperger igual que a les seues famílies.

Què és la Síndrome d'Asperger?
La Síndrome d'Asperger és un trastorn del neurodesenvolupament; el cervell de la persona funciona de manera diferent a l'habitual, especialment en la comunicació i interacció social i en l'adaptació flexible a les demandes diàries. Aquest trastorn es manifesta de diferent forma en cada individu però tots tenen en comú les dificultats per a la interacció social, especialment amb persones de la seua mateixa edat, alteracions dels patrons de comunicació no-verbal, interessos restringits, inflexibilitat cognitiva i comportamental, dificultats per a l'abstracció de conceptes, coherència central feble en benefici del processament dels detalls, interpretació literal del llenguatge, dificultats en les funcions executives i de planificació, la interpretació dels sentiments i emocions aliens i propis.

En Síndrome d'Asperger es troba dins del Trastorn de l'Espectre Autista (TEA). No és  una malaltia mental ni una discapacitat intel·lectual i, per això, no encaixa en les categories establides en la provisió de suports per a les persones amb discapacitat, limitant així molt sovint l'accés a drets fonamentals com el dret a un diagnòstic, el reconeixement oficial de la seua discapacitat i dependència, la inclusió laboral en l'àmbit públic i privat, i l'accés a mesures de suport en l'àmbit educatiu, entre altres. 

Per això, la Confederació Asperger España juntament amb les associacions autonòmiques i provincials, volen que el Dia dedicat a les persones amb Asperger i les seues famílies, servisca per a visibilitzar, saber com s'esforcen diàriament per superar les seues limitacions, i  buscar noves maneres d'aprofitar les seues capacitats. #HazEspacio

 Pilar Rubert Saura- Coordinadora

Integradora Social

Dilatada experiència en projectes destinats a xiquets/es que presenten necessitats educatives especials.

Coordinadora de la major part dels Campus Natura que s'han realitzat fins a l'actualitat.