Artrosi i fisioteràpia

ARTROSI I FISIOTERÀPIA escrit per Estela García Martín, Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta de XiCaEs

L'artrosi és una patologia degenerativa que afecta el cartílag articular i es presenta amb dolor, rigidesa, impotència funcional i inflamació. A vegades, s'escolten cruixits en les articulacions. A més, si es realitza una prova diagnòstica, s'observen canvis a nivell ossi i si té molt temps d'evolució s'observen malformacions sobretot quan l'artrosi afecta als dits de les mans. El dolor pot aparèixer quan es realitzen activitats que impliquen l'articulació i pot agreujar-se o alleujar-se pels canvis de temperatura.

Entre les causes més comunes es troben el sobrepès i l'edat avançada, a més d'existir un factor genètic. Encara que l'artrosi pot afectar qualsevol articulació, les més comunes són els genolls, els turmells, la columna i els dits de les mans.

És més freqüent en dones encara que pot desenvolupar-se fins i tot en esportistes i joves. Normalment, l'artrosi en persones joves és deguda a alts nivells d'entrenament en els quals les articulacions es desgasten ràpidament per una mala planificació en l'entrenament.

A partir dels 75 anys el 80% de la població mostra simptomatologia d'artrosi.

A causa de l'esmentat anteriorment es recomana que a l'inici dels dolors es vaja al metge perquè puga realitzar un diagnòstic correcte i acudir a un fisioterapeuta, ja que aquests ajuden a impedir que el procés degeneratiu porte a la persona a una situació d'incapacitat.

Els fisioterapeutes ajuden a millorar la funcionalitat i reduir el dolor de les articulacions mitjançant tècniques i teràpies que han demostrat ser eficaces en el tractament de l'artrosi, sempre tenint en compte que cada persona té unes necessitats diferents a les d'unes altres i per això han de realitzar-se tractaments personalitzats i individuals.

Algunes tècniques que s'utilitzen són:

• Diatermia Capacitiva: En moltes ocasions, en tres sessions, la simptomatologia es redueix millorant la qualitat de vida.
• Programa d'exercicis específics per a desenvolupar la força i l'amplitud articular.
• Valorar la realització d'algun esport com la natació, la bicicleta i fins i tot un programa de gimnàstica de manteniment.
• Realitzar teràpia manual en el cas que en algun pacient s'observe la necessitat de relaxar de manera intensa la musculatura millorant la sensació de dolor que es produeix quan la musculatura es veu afectada i també millorant la seua mobilitat.
• Educació postural: es pot adequar als llocs de treball i a les activitats de la vida diària.
• Assessorament per a utilitzar la termoteràpia a casa amb banys de contrast.

El tractament quirúrgic pot ser necessari en cas de dolors molt intensos i persistents. Només s'utilitza aquest tractament en cas que l'afectació supose molta incapacitat per a la persona.

Estela García Martín- Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta

Graduada en Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia per la Universitat Catòlica Sant Vicent Màrtir de València.

Trajectòria professional: terapeuta ocupacional en centres per a persones amb malalties mentals i en una escola infantil inclusiva. Fisioterapeuta en una clínica privada.

Actualment treballa en Xicaes realitzant intervencions de Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia amb els xiquets i les seues famílies.