FISIOTERÀPIA AQUÀTICA escrit per Estela García Martín, Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta de XiCaEs
En els últims anys la teràpia aquàtica ha tingut un increment gràcies als estudis en els que es demostren els grans beneficis que aporta a lesions múscul-esquelètiques i neurològiques.
Treballar en la piscina permet una reducció del pes corporal entre un 85 i 90%, la qual cosa aporta una major mobilitat i permet la realització d'una gran varietat d'exercicis que d'una altra forma seria impossible fer-se en una llitera.
La pressió constant de l'aigua sobre el cos del pacient aporta, durant la sessió, la possibilitat de reduir edemes (inflamació) per l'estímul al sistema limfàtic. Els traumes més habituals que es tracten amb aquesta tècnica són distròfies musculars, dolors lumbars fractures o esquinços i fins i tot es poden realitzar sessions prèvies a algunes cirurgies com pot ser el reemplaçament d'un maluc o una operació de lligament creuat anterior.
A nivell físic aporta grans beneficis, però també a nivell psicològic, ja que els pacients en veure que poden realitzar exercicis i reduir el dolor físic milloren el seu estat d'ànim.
Tots els beneficis esmentats anteriorment fan possible que l'impacte del trauma que han pogut patir desaparega i permeten dur a terme programes de rehabilitació més complets.
Una tècnica específica de la teràpia aquàtica és la Hidrocinesiteràpia, la qual s'utilitza després d'un trauma o alguna cirurgia. Es recomana a persones amb afeccions traumatològiques, ortopèdiques, neurològiques i afeccions cardio-pulmonars.
S'ha de conèixer la diferència entre hidrocinesiteràpia i gimnàstica aquàtica, ja que la primera serveix en processos de rehabilitació del moviment i la segona millora la condició física, aportant un entrenament que augmentarà a la llarga el to muscular.
Es poden trobar alguns inconvenients de realitzar teràpia aquàtica com poden ser les condicions de l'aigua (la temperatura), ja que aquesta ha d'estar entorn als 30 °C perquè aporte tots els beneficis esmentats o l'accessibilitat a la piscina, que en la majoria d'ocasions no està adaptada per a les persones amb mobilitat reduïda.
En resum, els beneficis de realitzar teràpia aquàtica són molts: augmenta la mobilitat articular, augmenta la força, la resistència, augmenta el to muscular, redueix el dolor en relaxar els músculs i, encara que es poden trobar alguns inconvenients, no evita que cada vegada els fisioterapeutes ens interessem més en una tècnica que aporta tants beneficis.

Estela García Martín- Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta
Graduada en Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia per la Universitat Catòlica Sant Vicent Màrtir de València.
Trajectòria professional: terapeuta ocupacional en centres per a persones amb malalties mentals i en una escola infantil inclusiva. Fisioterapeuta en una clínica privada.
Actualment treballa en Xicaes realitzant intervencions de Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia amb els xiquets i les seues famílies.