QUÈ ÉS XICAESTIU? escrit per Pilar Rubert Saura, coordinadora de XiCaEs
Des de XiCaEs volem aclarir algunes preguntes que estem rebent i al seu torn, explicar-los com és el nostre estiu de la “nova normalitat”. Estem immersos en un estiu atípic, ple de canvis i de reinvencions que ens obliguen a tirar mà de la imaginació, crear noves propostes amb la finalitat de poder donar un respir a les famílies amb fills/as que presenten necessitats educatives especials i, al mateix temps, una sensació de normalitat als xiquets/es.
Aquestes famílies han passat un dur confinament, si ja de per si mateix ha resultat difícil per a les famílies amb fills/as neurotípics/es, encara més ho ha sigut per a elles, ja que trencar amb les rutines, la majoria de les vegades, ha ocasionat un gran “caos” familiar.
Fundació Caixa Rural Vila-real i l'Associació XiCaEs - un projecte nascut des de Fundació, l'essència del qual és donar resposta a les necessitats que presenten famílies amb fills que necessiten un suport terapèutic - juntament amb la col·laboració inestimable de l'Il·lustríssim Ajuntament de Vila-real, aposten per donar resposta durant els mesos de juliol i agost a la demanda d'aquestes famílies a través de XICaEstiu.
Per què XiCaEstiu? Què feu en XiCaEstiu?
Aquestes són les preguntes més freqüents que ens estan arribant.
XiCaEstiu, representa un joc de paraules entre XiCaEs i estiu, però també llança un missatge subliminal dins d'aquest nom, que no s'ha triat a l'atzar... El joc és una necessitat vital, amb la qual el xiquet/a exterioritza, canalitza i reafirma les seues facultats potenciant la seua personalitat. Al seu torn, es pot a través del joc adquirir i desenvolupar aspectes físics, psicomotrius, logopèdics, emocionals i sobretot la sensació de pertinença al grup. Per als xiquets/as es considera que el joc és una part vital que sol sorgir espontàniament i que s'ha d'aprofitar per a fomentar un aprenentatge. El joc és educatiu, social i emocional, per la qual cosa cal donar-li la vertadera importància que té dins de l'aprenentatge.
Sota aquestes premisses, en XiCaEstiu realitzem teràpies lúdiques individualitzades, amb totes les mesures establides de seguretat i higiene. Comptem per a això amb un equip multidisciplinari, compost per una logopeda, una psicòloga i una terapeuta ocupacional/ fisioterapeuta, que atén els nostres usuaris la primera part de la jornada, com ja hem dit de manera individual. La segona part de la jornada, els nostres monitors d'activitats, que compten amb una dilatada experiència en projectes similars, realitzen activitats de grup sent aquest reduït a un màxim de 4 xiquets per dia, fomentant com ja hem exposat la necessària pertinença al grup.
Per a poder donar oportunitat de vindre a XiCaEstiu a més xiquets/as i evitar grups nombrosos que poden donar lloc a un risc degut a les circumstàncies actuals ja conegudes per tots, els nostres usuaris acudeixen a les activitats en dies alterns, és a dir, dilluns, dimecres i el primer divendres de la quinzena (XiCaEstiu està dividit per quinzenes) realitzen activitats i teràpies un màxim de 4 xiquets cada dia. Dimarts, dijous i el segon divendres de la quinzena acudeixen altres xiquets, també sent la màxima assistència reduïda a 4 per dia.
Els divendres són totalment lúdics i no es realitza cap teràpia. Les activitats són en grup (com ja s'ha comentat, màxim reduït a 4 xiquets). L'activitat més destacada d'aqueix dia és el Ioga- Pilates infantil, que es realitza de forma adaptada per part d'un professional que s'ha implicat de ple en aquest projecte des del primer moment.
Per als usuaris que són més vulnerables realitzem un “servei a domicili”, oferint dos per quinzena sempre dins de l'àmbit de la localitat de Vila-real. La finalitat d'aquest servei és fonamentalment el respir familiar.
Ja hem travessat la primera quinzena i com a conclusió de la mateixa podem dir que ha sigut un èxit. Els xiquets han gaudit aprenent, han realitzat activitats sota la temàtica del món marí i, al seu torn, les famílies han obtingut el seu merescut respir durant unes hores al dia.
Esperem haver pogut donar resposta a les preguntes més generals que se'ns han plantejat, i per a aquelles més específiques no dubten a contactar-nos.

Pilar Rubert Saura- Coordinadora
Integradora Social
Dilatada experiència en projectes destinats a xiquets/es que presenten necessitats educatives especials.
Coordinadora de la major part dels Campus Natura que s'han realitzat fins a l'actualitat.