Taquilàlia

TAQUILÀLIA escrit per Maria Goterris Cerisuelo, logopeda de XiCaEs

Podem definir la taquilàlia com la rapidesa excessiva de la parla. Es caracteritza per l'omissió de sons i síl·labes durant el discurs, la qual cosa dificulta la comprensió del missatge que la persona intenta transmetre. A més, les persones amb taquilàlia quasi no utilitzen pauses mentre parlen, per la qual cosa resulta complicat entendre on acaba una paraula i comença la següent.

La taquilàlia es considera un tipus de disfèmia (quequesa) i pot estar ocasionada per diferents factors com poden ser les situacions estressants, les manifestacions de condicions mèdiques o els trastorns d'ansietat. Les persones que presenten taquilàlia poden ser conscients d'això, però així i tot els resulta molt complicat disminuir o alentir la seva velocitat de parla. Com en altres trastorns de la parla, en prendre consciència de la pròpia taquilàlia, la persona pot tendir a intentar millorar la seva fluïdesa, generant-se a si mateixa una situació altament estressant i que pot provocar l'efecte contrari i obstaculitzar una vegada més la comunicació.

Des de la logopèdia es combinen diverses tècniques per a disminuir la velocitat de la parla en les persones amb taquilàlia, entre elles:

● Activitats de coordinació fono-respiratòria: S'ajuda a prendre consciència de la pròpia respiració i s'anima a controlar-la per a així ser capaç de decidir en quins moments parlar i en quins moments respirar durant el discurs.

● Entrenament en relaxació: S'utilitzen tècniques que ens permeten distingir quan el nostre cos es troba en tensió o relaxat per a poder utilitzar-lo al seu favor i ser capaç de passar d'un estat a un altre en moments estressants.

● Exercicis d'articulació: Mitjançant massatges facials, pràxies bucofonatòries, exercicis de col·locació lingual,… Es busca entrenar la musculatura orofacial perquè els moviments siguen més precisos.

Maria Goterris Cerisuelo- Logopeda i psicòloga

Logopeda i psicòloga per la Universitat Catòlica de València San Vicente Mártir.

"Me fa molta il·lusió formar part de l'equip de XiCaEs i poder ajudar i donar suport als xiquets i les seues families des de l'àmbit profesional de la logopedia".