L’implant coclear

L'IMPLANT COCLEAR escrit per Maria Goterris Cerisuelo, logopeda de XiCaEs

L'implant coclear és una pròtesi electrònica que es col·loca quirúrgicament en l'oïda interna dels xiquets sords possibilitant així l'audició funcional. Gràcies a aquest implant les persones amb hipoacúsia severa o profunda no sols poden sentir, sinó que també tenen més facilitats a l'hora de desenvolupar el llenguatge oral.

Des de l'àmbit de la logopèdia, es pot fer un treball d'educació d'oïda, perquè l'adaptació del xiquet i de la família a l'implant siga més senzilla i còmoda. Així, el logopeda els acompanyarà durant tot el procés, preparant l'oïda abans de la intervenció quirúrgica i rehabilitant després de la col·locació de l'implant.

Podem dividir el paper del logopeda en 4 fases:

  • Preparació per a la intervenció: Ajuda per a processar tota la informació mèdica i acompanyar durant tot el procés, explicant en què consistirà la posterior rehabilitació i tranquil·litzant i recolzant en tot moment a la família.
  • Ajudar a descobrir el so: Després de la col·locació de l'implant coclear, els xiquets sords poden sentir-se aclaparats pels nous sons. El logopeda proporcionarà un ambient segur en el qual es presentaran de manera progressiva i l'ajudarà a identificar tant els sons agradables com els molestos.
  • Reconeixement dels sons de la parla: Encara que abans de col·locar l'implant sabera llegir els llavis, pot ser que els sons de la parla resulten estranys i difícils d'identificar. És important que el xiquet puga aprendre com sonen les diferents lletres i paraules, primer en un ambient calmat i anar afegint a poc a poc soroll de fons, per a començar a reconéixer el llenguatge i diferenciar-lo de la resta de sons.
  • Comprensió de la comunicació: El logopeda també pot ajudar a entrenar les habilitats socials, perquè el xiquet se senta segur a l'hora de tindre converses i relacionar-se amb els altres amb normalitat.

Maria Goterris Cerisuelo- Logopeda i psicòloga

Logopeda i psicòloga per la Universitat Catòlica de València San Vicente Mártir.

"Me fa molta il·lusió formar part de l'equip de XiCaEs i poder ajudar i donar suport als xiquets i les seues families des de l'àmbit profesional de la logopedia".