Exercicis per a treballar el soplo

ACTIVITATS DIVERTIDES PER A TREBALLAR EL SOPLO escrit per Claudia Sánchez Redondo, logopeda de XiCaEs

L'acte de parlar es produeix durant l'espiració, en traure l'aire. Si existeix alguna dificultat respiratòria influirà en la capacitat per al llenguatge parlat (veu tremolosa, omissió i substitució de fonemes…) Per això, és molt important que els xiquets aprenguen a respirar bé perquè tinguen des de xicotets una fonació saludable, evitant així possibles molèsties amb el llenguatge i el sistema respiratori.

Dins dels exercicis per a treballar la respiració, ens trobem amb el ‘soplo’. Aquest tipus d'activitats ens ajuden a controlar la respiració, la quantitat d'aire que expulsem i ens ajuda a ser conscients de l'acte de respirar.

Mitjançant aquests exercicis treballem:
● L'automatització del patró respiratori correcte
● L'augment de la capacitat respiratòria
● Millora del control de l'aire espirat (força i direcció)

Podem treballar el ‘soplo’ de manera molt divertida, és important començar amb activitats que siguen fàcils per al xiquet, motivant-lo i augmentant la dificultat de manera progressiva. Aquest tipus d'activitats requereixen un aprenentatge i una generalització per part del xiquet i la família. Per això, és important treballar de manera lúdica aquest tipus d'exercicis a casa, amb materials molt senzills:

● Palletes
● Got de plàstic amb aigua (o un altre líquid)
● Boletes de paper o cotó
● Plomes
● Bombolles de sabó
● Confeti
● Veles
● Caixa de cartó
● Peces de llec
● Flauta, xiulets…

Alguns exercicis que podem fer a casa i resultaran divertits per als més xicotets poden ser:

● Realitzar exercicis amb un pompero, motivant al xiquet perquè mantinga la bombolla de sabó, el més gran possible, sense que s'explote.
● Carrera de ‘soplo’: amb una ouera pintada amb colors i una pilota de ping-pong, haurem de passar la pilota d'un buit a un altre, realitzant una volta completa, a veure qui arriba primer.
● Exercicis amb globus: bufarem amb força per a unflar globus!
● Exercici per a controlar la força, amb ciris: podem apagar la flama d'un fort bufit, o bufar de manera que aquesta es mantinga encesa sense apagar-la.
● Exercici amb una palleta, demanant-li al xiquet que, amb ella, faça bambolles dins d'un got d'aigua.
● Juguem a futbol: amb una caixa de sabates, tallada per la meitat, farem dues porteries.Haurem de manejar, mentre bufem, una pilota de ping-pong, intentant ficar gol en la porteria contrària.
● Exercicis per a millorar la força, amb molinets de vent

Finalment, us indicarem com fer un futbolí casolà per a poder treballar el ‘soplo’.El futbolí agrada a tots els xiquets pel que serà una manera molt divertida de treballar aquest aspecte i a més… el podeu fer entre tots!

Per al futbolí casolà necessitarem:
● Una caixa blanca o de colors clars
● Retoladors
● Pinces de fusta
● Palletes de colors

I, aquest és el resultat! Esperem que us haja agradat i que pugueu gaudir-ho.

Claudia Sánchez Redondo- Logopeda

Grau en Logopèdia en la Universitat de València. Especialitzada en logopèdia clínica en mal neurològic i en teràpia miofuncional.

Trajectòria professional: logopeda en una clínica amb xiquets/es amb dificultats d'aprenentatge.

Actualment treballa en Xicaes, tractant amb els xiquets/es que tenen alterada la comprensió i/o producció del llenguatge, la parla, la veu, trastorns orofacials mitjançant teràpia miofuncional i alteracions en la deglució.