Caixa Rural Vila-real presenta diferents jornades per apropar la diversitat a la ciutadania

Caixa Rural Vila-real, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vila-real i la Universitat Jaume I, inicia aquesta setmana diferents accions dedicades a la diversitat funcional amb l’objectiu de donar a conèixer a la població tant les problemàtiques com els casos de superació d’aquest col·lectiu. Amb aquest projecte, “la Fundació pretén adquirir un compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible al llarg de tot l’any 2020”, tal com assegura el president de Caixa Rural i la seua Fundació, Enric Portalés, el qual ha estat acompanyat per l’alcalde de Vila-real, José Benlloch, en la presentació de les jornades. El primer edil s’ha mostrat satisfet per poder continuar amb un programa de formació i inserció laboral que va arrancar l’any passat dirigit a persones amb diversitat funcional. “Tenim una societat sensibilitzada en aquestes qüestions, així i tot considerem molt important donar suport a accions com les que presenta Fundació Caixa Rural”. Benlloch ha ressaltat també la gran labor que realitza XiCaEs, el projecte llançat per la Fundació Caixa Rural de suport a 27 xiquets amb capacitats especials i les seues famílies.

Per part seua, el president de Caixa Rural Vila-real ha explicat que el primer semestre el dedicaren a la Salut i el benestar, “visibilitzant i acostant el món de la diversitat funcional a la societat a través de diferents accions”. El plat fort arribarà de la mà de Pablo Pineda Ferrer, ambaixador de Fundació Adecco i primer llicenciat universitari europeu amb síndrome de Down, qui va obtenir la titulació en una època en la qual la societat era menys inclusiva, convertint-se així en un clar exemple de superació. Pablo Pineda és escriptor, actor, conferenciant i consultor en diversitat. En 2009 va guanyar la Petxina de Plata del Festival de cinema de Sant Sebastià per la pel·lícula “Jo també”. En 2015 va donar un discurs com a representant mundial de la discapacitat en la seu de les Nacions Unides. En l’últim any, ha protagonitzat al costat de “El Langui” el programa televisiu “On mengen dos”, així com les primeres campanades inclusives de la història de la televisió, en Canal Sur.

Múltiples facetes que el conferenciant donarà a conèixer el divendres, 27 de març, a les 18.30 hores, en la sala d’actes de la Fundació Caixa Rural i al qual podran assistir totes aquelles persones que s’inscriguen a partir del 5 de març en la web www.fundaciocaixarural.org, fins a completar aforament. Una jornada que estarà dedicada íntegrament a la síndrome de Down, ja que al matí els usuaris del Centre Ocupacional de la Fundació Síndrome de Down de Castelló demostraren tot el seu potencial com a actors i actrius interpretant l’obra de teatre ‘Romeo i Julieta’ front alumnes de cinquè i sisè de diferents centres educatius de Vila-real.

Un dels objectius pels quals Fundació Caixa Rural realitza aquestes accions és aconseguir que la societat es fique en la pell de les persones amb la diversitat funcional. Per això, el dijous 26 de març, a les 19.00 hores, tindrà lloc una taula redona on els ponents ens relataran el seu dia a dia en què han de superar barreres per a aconseguir els seus objectius. Grans testimoniatges de persones com Ariadna Edo, Paralímpica medallista, medalla de bronze en els JJPP de Riu 2016, així com Mari García, síndrome de Marfan i estudiant de grau d’Humanitats i Estudis interculturals de l’UJI.

Així mateix, del 21 al 26 d’abril, a la Casa dels Mundina, els ciutadans podran posar-se a prova participant en l’Expocircuit ‘Empatitza amb el meu’, organitzat per Fundació Caixa Rural amb la col·laboració d’ONCE i Acudim. Finalment, Ibán Tripiana, neuropsicòleg clínic i escriptor, realitzarà una conferència sobre ‘Dany cerebral adquirit, implicacions familiars, socials i perspectives de futur’, el dijous, 23 d’abril, a les 19.00 hores, a la sala de conferències.

Aquest cicle d’accions vinculades a la diversitat funcional arrancarà els dies 4, 5 i 6 de març amb unes jornades formatives organitzades per Fundació Caixa Rural i la Unitat de Diversitat i Discapacitat, dirigides a l’estudiantat amb un perfil psicopedagògic. Els estudiants inscrits rebran una formació addicional, tant teòrica com pràctica, que els dotarà de les eines necessàries per a l’atenció a la diversitat en menors i joves. A més, la Fundació els atorgarà un certificat a la finalització de les jornades, així com rebran un crèdit optatiu per part de l’UJI.