CONTES INFANTILS PER A ENTENDRE LA DISCAPACITAT escrit per Pilar Rubert Saura, coordinadora de XiCaEs
El dia 23 d'abril se celebra el dia de Sant Jordi, un dia on les roses i els llibres es tornen els protagonistes.
La lectura en els xiquets té nombrosos beneficis per al seu desenvolupament, però també és un mitjà per a explicar i arriben a entendre i conèixer situacions i/o temes, que bé per desconeixement o bé per no saber com enfocar-les, alguns pares no aconsegueixen transmetre.
El dia de Sant Jordi és un bon dia per a adquirir algun d'aquests llibres i/o contes perquè els vostres fills/as puguen entendre i conèixer la discapacitat:
El cromosoma de Beatriz
La família de la protagonista d'aquest relat es va ampliar quan va nàixer Beatriz. Des del moment del seu naixement, aquesta família ja no va ser la mateixa perquè la xiqueta es va convertir en la reina absoluta de la seua llar. Dirigit a xiquets a partir de sis anys, relata el dia a dia d'una persona amb Síndrome de Down des de la perspectiva de l'amor i l'afecte de tota el seu entorn.
Hablar no se me da bien
“Jo no parle. El meu germà usa paraules, però per a mi no és fàcil”. La protagonista de ‘Parlar no se'm dona bé!’ és una xiqueta amb TEA que explica a través dels seus pensaments com usa la comunicació no verbal en la seua vida diària, també amb el seu germà. Al llarg del llibre, s'ofereix una perspectiva inclusiva sobre l'autisme en els xiquets. Rose Robbins també és l'autora de ‘La meua germana i jo’, el conte que mostra la relació d'aquests dos germans, però des del punt de vista del germà.
Mi hermana es un poco bruja
Quan la professora de Luisa li comenta que escriga una redacció sobre una persona amb la qual convisca, no ho dubta ni un moment: la farà sobre la seua germana Julia. Ella és molt especial perquè pinta com una persona major, endevina el pensament de la seua mare i sap moure les orelles, entre moltes altres coses. Amb aquest escrit, entendrà molt millor a la seua germana i, fins i tot, li revelarà algun secret sobre el que li ocorre a Julia. Recomanat per a xiquets a partir de huit anys.
Cierra los ojos
Dirigit a xiquets a partir de cinc anys, narra la història de dos germans que tenen dues formes diferents de veure el món, dues maneres diferents d'acostar-se a la realitat que els envolta: un diu el que veu, l'altre el que sent amb la resta dels sentits. És en l'última pàgina del relat quan el lector s'adona de la diferència entre tots dos: un dels germans veu, però l'altre és cec. Un conte perquè els xiquets entenguen com veuen el món les persones sense visió.
El cazo de Lorenzo
Lorenzo és un xiquet que té un cassó que li impedeix avançar, i això li enfada i molt. L'única cosa que vol és deslliurar-se d'ell, però com no pot, decideix amagar-se dins per a tornar-se invisible. Però tot canvia quan Lorenzo aprén a utilitzar-ho de manera diferent… A través de la metàfora del cassó, el conte relata el dia a dia d'un xiquet amb discapacitat, les dificultats que troba, però també les qualitats que li regala. Per a xiquets a partir de sis anys.
En el cole con Pepa
Dirigit a xiquets a partir de quatre anys, la protagonista d'aquest relat és Pepa, una xiqueta a la qual li encanta jugar amb els seus amics en el col·le. Tots ells tenen diferents capacitats, però no importa, perquè les coneixen i conviuen amb elles. A través d'un llenguatge senzill i directe, els lectors també poden ser partícips de la història mitjançant preguntes que fomenten la reflexió sobre la discapacitat, a més de jocs i recomanacions per als adults.
Mi hermano persigue dinosaurios
El germà de l'autor d'aquest conte es diu Gio i va nàixer cinc anys després que ell. Després del seu naixement, a poc a poc va entendre que Gio té Síndrome de Down. Giacomo Mazzriol narra com va passar de l'entusiasme per tindre un nou germà al ‘rebuig’ per no entendre el que significava aqueix trastorn genètic que va fer que Gio tinguera un cromosoma de més. Després de passar l'adolescència, l'autor s'adona que estava equivocat i que el seu germà és un superheroi que desborda vitalitat pels quatre costats. Aquesta és la seua història.
Compañeros de aventuras: La familia que no se rindió jamás
Grans odissees domèstiques, increïbles viatges i salts en paracaigudes: aquesta és la història de Cisco García, un advocat que, després d'un accident, es va transformar en tennista paralímpic. En el seu relat Cisco conta, a través de la mirada innocent i creativa del seu fill Gonzalo, el dia a dia d'una família que fa front a les adversitats amb una actitud positiva, i mostra valors com la solidaritat, l'empatia i la superació.
Feliç dia de Sant Jordi, feliç dia del llibre

Pilar Rubert Saura- Coordinadora
Integradora Social
Dilatada experiència en projectes destinats a xiquets/es que presenten necessitats educatives especials.
Coordinadora de la major part dels Campus Natura que s'han realitzat fins a l'actualitat.