DIA DEL LLIBRE escrit per Pilar Rubert Saura, coordinadora de XiCaEs
La lectura no sols ajuda a alimentar la imaginació i entretenir als nens, sinó que també els ajuda a desenvolupar la seva capacitat intel·lectual.
Incentivar el bon hàbit de la lectura en els nens té molts beneficis per al seu desenvolupament. Encara que, en l'actualitat, hi ha moltes altres eines que permeten “entretenir-lo”, ensenyar-los a estimar els llibres els ajuda en la seva formació intel·lectual, social i emocional.
Sense cap dubte, a través de la lectura augmenta la creativitat i s'obre la porta cap a nous mons i coses per descobrir. Per això, es tracta d'un recurs imprescindible per a encuriosir els petits i facilitar el seu procés d'aprenentatge.
A continuació, compartim detalladament vuit de les més importants:
- Beneficis de la lectura en els nens: adquisició de vocabulari
A poc a poc, conforme creixen, els nens comencen a explorar el llenguatge. Al principi per imitació als pares i, després, en iniciar l'etapa escolar, a través de diverses activitats com la lectura. Aquesta activitat els ajuda a establir associacions i entendre els rudiments del llenguatge.
A mesura que aprenen a llegir, els nens no sols descobreixen noves paraules i enriqueixen el seu vocabulari, sinó que comencen a comprendre millor el discurs. Per això, és de summa importància donar suport al procés de lectura i guiar-lo adequadament, tant a l'aula com a la llar. Per a poder desenvolupar diverses habilitats lingüístiques, els nens han d'aprendre a dominar l'hàbit de la lectura.
- Millora de l'expressió
En relació amb el benefici anterior, cal esmentar que la lectura contribueix significativament a millorar l'expressió dels nens. Dit d'una altra forma, quantes més paraules aprenen millor aconsegueixen expressar-se en el seu entorn familiar, escolar i social.
- Desenvolupament de la imaginació i creativitat
Els llibres contenen “mons” que els permeten als nens potenciar la seva capacitat d'imaginació i creativitat. A través d'aquests recursos, els petits poden “transportar-se” a altres llocs, recreant en la seva ment els personatges i escenaris que allí s'exposen.
El més interessant és que, més tard, ells tractaran de tornar-los realitat, bé siga mitjançant un joc de rols o practicant el dibuix. Tot això, en el seu conjunt, serà clau per a la seva formació intel·lectual.
- Millor comprensió lectora
La comprensió lectora és una eina poderosa i indispensable per a tot ésser humà. Sense ella, el procés de formació acadèmica es dificulta i s'alenteix.
Per això, és primordial treballar en ella des de la llar, amb lectures complementàries i activitats afins. Ajuda a encuriosir per diferents temes, fer-se preguntes, intentar respondre-les, processar la informació i comprendre millorar les coses.
Un nen que ha estat acostumat a llegir amb regularitat, tant el que li manen llegir a l'escola com a textos recreatius, no tindrà moltes dificultats a l'hora d'aprendre.
- Menys problemes de concentració gràcies a la lectura en els nens
Un bon hàbit de lectura ajuda els nens a desenvolupar la seva concentració. Per exemple, en un conte, a través dels personatges i l'acció, es capta el seu interès i, en conseqüència, els nens es veuen motivats a centrar la seva atenció per a saber com acaba tot.
Encara que és normal que, al principi, quan encara són molt petits, es distreguen amb facilitat. Però el fet que, a poc a poc, aconsegueixquen centrar la seva atenció en un text, els estalviarà, a curt i llarg termini, moltes dificultats quant a l'aprenentatge es refereix.
- Desenvolupament de la personalitat
La lectura també ajuda a formar la personalitat dels nens ja que, a través d'ella, descobreixen part del que els agrada i què no, amb què se senten més identificats, què els crida l'atenció i molts altres aspectes.
- Exercici per al cervell
La lectura és, en sí mateixa, un exercici per al cervell. D'allí que s'estableixquen connexions i que es millore la memòria i l'enteniment. I, fins i tot, si el text no tenen una gran complexitat, el cervell treballa.
- Més empatia
Els nens que llegeixen des de primerenca edat tendeixen a ser més empàtics, en general. Això no sols es deu al fet que les històries els ajuden a entendre millor les emocions, sinó que aprenen a posar-se en el lloc d'uns altres i a intentar saber què els passa i per què.
L'empatia pot contribuir positivament en la seva adaptació a l'entorn social i a ser molt més tolerant davant diferents situacions i persones.
Com incentivar la lectura en els nens?
A diferència del que se sol creure, els pares no han de deixar la labor als mestres. Al contrari, cal despertar el seu interès per la lectura, des de molt petits, des de la llar.
- Practica la lectura amb els teus fills a casa, almenys, mitja hora.
- Pren-te un temps per a llegir-los un conte. Per exemple, abans d'anar a dormir.
- Dóna un bon exemple perquè el nen, en imitar-te, aconsegueixi desenvolupar el seu propi hàbit de lectura.
- Després d'una lectura recreativa, fes una petita sessió de preguntes. Què van fer els personatges?, Com ho van aconseguir?, Què va fer falta per a arribar al final?, etc.
- Conversa amb els teus fills sobre el que han après de la lectura del dia. I si tenen dubtes respecte a algun terme, anima'ls a sadollar la seva curiositat amb el diccionari i a contractar la informació amb tu.
- Tràfic d'oferir lectures vàries, d'acord amb la seva edat, però sense limitar-ho. Oferir-li a un nen sol lectures infantils podria interferir en la seva evolució com a lector.
La lectura com a eina de poder
La lectura ve a ser una eina de poder no sols perquè exercita la imaginació i ajuda a tenir un millor domini del llenguatge, sinó perquè facilita l'aprenentatge d'altres qüestions com, les matemàtiques, per exemple. Així que no la subestimes i conrea-la!
I, recorda, llegir diferents històries és una bonica manera de viure altres vides.
FELIÇ DIA DEL LLIBRE!

Pilar Rubert Saura- Coordinadora
Integradora Social
Dilatada experiència en projectes destinats a xiquets/es que presenten necessitats educatives especials.
Coordinadora de la major part dels Campus Natura que s'han realitzat fins a l'actualitat.