Caixa Rural Vila-real patrocina el cicle de concerts de l’orgue de l’Arxiprestal Sant Jaume

Caixa Rural Vila-real patrocina el cicle de concerts inaugurals de l’orgue romàntic de l’església Arxiprestal Sant Jaume de la ciutat. L’instrument va tornar a sonar el dissabte 21 de setembre a les 19.30 hores, després d’un minuciós treball de restauració en el qual s’han invertit unes 5.600 hores. El bisbe de la diòcesi Sogorb-Castelló, Casimiro López Llorente, va ser l’encarregat de beneir l’òrgan.

El cicle de concerts continuarà el 2 de novembre a les 20 hores amb Juan de la Rubia, organista titular de la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona. El dia 9 de novembre el concertista serà Pedro Alberto Sánchez, organista del Real Monestir de l’Escorial i director de la Setmana Internacional d’Òrgan de Madrid a l’església de Sant Manuel i Sant Benito. L’últim dels concerts serà interpretat el 15 de novembre per l’organista titular de la Real Església de Sant Ginés de Madrid, Felipe López.

La restauració de l’òrgan ha comptat amb la col·laboració d’institucions, empreses i particulars, a través de l’apadrinament de tubs. La intervenció ha tingut lloc durant un any en què els membres del Taller de Organería Carles M. Álvarez han restaurat els elements originals conservats i han renovat el sistema de transmissió entre la consola i el cos de l’òrgan. En el sistema sonor de l’òrgan s’ha sotmès a restauració el 100% de la seua canoteria i s’han reconstruït 46 tubs desapareguts.

A més, la canonada restaurada ha sigut retornada al seu estil original, recuperant l’harmonització i sonoritat romàntica d’un instrument que, al costat de l’òrgan Barroc, formen un conjunt d’òrgans de tubs únics en tot el territori valencià. Com a últim i important element en la intervenció s’ha renovat tot el sistema de seguretat, adequant-lo a les normatives vigents a la Unió Europea.