Caixa Rural Vila-real i la Cooperativa celebren el seu Centenari

L’entitat ret homenatge a les entitats, institucions i persones que han contribuït a enfortir-la en aquests cent anys

Caixa Rural Vila-real ha iniciat el dia 30 de gener la celebració dels actes del seu Centenari, que es prologaran durant tot l’any 2019. L’acte solemne celebrat aquest mateix dia en el seu Centre Social ha congregat a una àmplia representació social, política,  econòmica i cultural de la Comunitat Valenciana, encapçalada pel president de la Generalitat, Ximo Puig, que ha volgut reconèixer el paper que ha exercit durant aquests cent anys l’entitat financera. Com ha afirmat el seu president, Enric Portales Llop, en el seu discurs institucional “Vila-real no seria avui la mateixa sense la labor desenvolupada per la Caixa Rural i la Cooperativa”.

Més de tres-cents representants d’institucions, empreses, entitats, associacions, socis de l’entitat i veïns de Vila-real han assistit a aquest acte commemoratiu desenvolupat en el Centre Social. A ells s’han unit posteriorment més de mil vila-realencs, que han gaudit en la plaça de la Vila de la xocolatada popular i de l’espectacle piromusical celebrats com a colofó a la jornada. El president de Caixa Rural Vila-real, Enric Portalés, ha fet en el seu discurs un repàs a les circumstàncies que van propiciar la creació de l’entitat el 30 de gener de 1919. “Vam aparèixer per la necessitat d’ajudar els vila-realencs que no tenien les mateixes oportunitats per a accedir als serveis que oferien altres institucions bancàries. Avui, si tirem la vista enrere i repassem moments i llocs que han marcat la història de Vila-real, es posa de manifest el protagonisme de la Caixa i la Cooperativa en el desenvolupament econòmic, cultural i social de la ciutat que, segurament, avui no seria la mateixa”.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que Caixa Rural Vila-real “és una entitat que sap ser fidel a les seves arrels i al mateix temps innovar. Els seus fundadors eren conscients que junts eren millors per a enfrontar-se a un món canviant, i aquest mateix esperit continua vigent avui dia”. Puig ha afirmat que “per a mi és un honor estar avui aquí, ja que aquesta entitat és un exemple per a la nostra Comunitat”. En l’acte s’ha retut homenatge a les persones i associacions que han estat una part important de l’entitat en aquests cent anys, com la Congregació Els Lluïsos, fundadora del Sindicato Agrícola Católico en 1919. Un dels moments més emotius ha estat el lliurament de plaques a dos dels socis més antics: José Peset Baptista, vinculat a l’entitat des de 1952; i Rosario Cantavella Pitarch, la placa del qual va ser recollida per un familiar a causa del seu estat de salut.

També s’ha rendit un homenatge, a través d’un audiovisual, als presidents que han format part de la història tant de la Caixa Rural com de la Cooperativa i que han faltat. Seguidament s’han lliurat plaques commemoratives als antics presidents José Cantavella Vicent, José Llop Va usar, Manuel Viciedo Colonques i José Balaguer Marmaneu. A continuació l’alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha dedicat unes paraules a la Caixa Rural i la Cooperativa, en les quals ha destacat la importància de comptar amb dues entitats tan rellevants per a la ciutat. També ha remarcat “el paper fonamental que han tingut en la història de la població i la gran ajuda que han suposat i continuen suposant per als vila-realencs”.

L’acte commemoratiu ha conclòs amb l’estrena de l’himne corporatiu del Centenari, escrit per l’historiador Jacinto Heredia i compost pel músic i compositor Rafael Beltrán. L’obra ha estat interpretada pel Cor Ciutat de Vila-real, acompanyat pel pianista José Ramos. La celebració ha continuat amb la inauguració i visita a la reforma integral del Centre Social de la Fundació Caixa Rural. Amb aquesta reforma el recinte ha guanyat espai, accessibilitat i usabilitat. Serà un espai més integrador i col·laboratiu en el qual es podran fer  un major nombre d’activitats i en millors condicions. Les estades són ara més lluminoses i polifuncionals. S’ha habilitat una cuina per a realitzar cursos de gastronomia i alimentació saludable, una nova sala per a realitzar activitats de benestar personal, i una nova sala audiovisual. 

Aquest dia del centenari les oficines de l’entitat s’han decorat amb elements relatius a la celebració, i els socis i clients que han acudit a les mateixes han rebut un obsequi com a agraïment a la seva fidelitat. Després de l’acte institucional, més de mil vila-realencs han pogut gaudir d’una xocolata calenta en la plaça de la Vila, mentre presenciaven l’espectacle piromusical a càrrec de la Pirotècnia Reyes Martí que ha omplert de llum i música el centre de la ciutat.