Artrosi vs artritis

ARTRITIS VS ARTROSI  escrit per Estela García Martín, Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta de XiCaEs

En anteriors posts parlem sobre l'artrosi, però hui parlarem de les diferències d'aquesta amb l'artritis, ja que són termes que es confonen molt i tenen diferències entre elles.

Què són?
Totes dues patologies tenen caràcter reumàtic que provoquen dolors que poden afectar una o diverses articulacions i ambdues són més freqüents en dones que en homes.

L'artritis es tracta d'una inflamació que afecta la membrana sinovial, és a dir el líquid que serveix per a lubrificar l'articulació ix i s'escampa per tot l'espai de l'articulació i això provoca que l’os i el cartílag s'erosionen. Aquesta patologia pot ser crònica o no i sol ser una conseqüència d'altres malalties i cursar alhora que l'artritis psoriásica, infecciosa o la gota.

Per part seua, l'artrosi es tracta de la degeneració del cartílag que deriva en una afectació crònica en la qual el coixinet que es troba entre els ossos de l'articulació es desgasta. Això produeix a la llarga que els ossos freguen entre si amb el moviment de l'articulació i provoca molt de dolor. A més, es perd la mobilitat en les articulacions afectades.

Quines són les causes?
En el cas de l'artritis pot ser degut a moltes causes, entre elles: a infeccions per gèrmens que són capaços d'arribar a l'articulació, per traumatismes forts o per malalties autoimmunes.
D'altra banda, l'artrosi s'associa a l'envelliment i és més comú a partir dels 40 anys, encara que també existeixen factors de risc com l'obesitat, la sobrecàrrega o el sobreesforç en les articulacions (típic d'esportistes d'elit o treballs en els quals es requereix molta repetició de moviments).

Simptomatologia que produeixen:
Ambdues poden produir-se en qualsevol articulació del cos.

-En el cas de l'artritis, depèn del tipus que siga: quan es tracta d'una artritis reumatoide, les articulacions que més solen afectar-se són les monyiques i els dits, la gota sol manifestar-se en els genolls, els turmells i els peus.

-Quant a l'artrosi, es localitza sobretot a les mans, genolls, malucs, columna vertebral i peus.

El dolor també és diferent.

-En l'artritis és un dolor constant. A nivell visual, les articulacions s'inflamen, estan calentes i enrogides i amb el temps poden arribar a deformar-se. Alguns tipus d'artritis poden deure's a pèrdua de pes, augment del cansament o febre.

-L'artrosi és dolorosa al moviment i sol relaxar-se quan es deixa en repòs. A nivell visual, es poden escoltar cruixits quan es mouen les articulacions afectades i quan el procés degeneratiu avança es deformen i perden mobilitat. Cal ressaltar que solament afecta a les articulacions.

Diagnòstic i tractament:
Per al diagnòstic de l'artritis no existeix una prova específica i dependrà de l'observació del metge i la simptomatologia del pacient. A vegades es necessiten diverses proves diagnòstiques per a determinar la patologia que pateix el pacient. Alguna de les proves que se solen realitzar són anàlisis de sang i del líquid de les articulacions. La base del seu tractament són els antiinflamatoris i el repòs de l'articulació encara que també dependrà de la mena d'artritis.

Quant a l'artrosi es diagnostica per la simptomatologia, l'exploració física i radiografia. L'artrosi no té cura i és per això que el seu tractament busca reduir el dolor i millorar la mobilitat i funció de l'articulació. És important evitar l'obesitat i realitzar exercici físic adequat a l'edat de la persona. També a nivell farmacològic se solen receptar antiinflamatoris i analgèsics per a tractar de pal·liar el dolor.

Estela García Martín- Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta

Graduada en Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia per la Universitat Catòlica Sant Vicent Màrtir de València.

Trajectòria professional: terapeuta ocupacional en centres per a persones amb malalties mentals i en una escola infantil inclusiva. Fisioterapeuta en una clínica privada.

Actualment treballa en Xicaes realitzant intervencions de Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia amb els xiquets i les seues famílies.