App’s per a usar xiquets/es amb necessitats educatives especials

APP'S PER A USAR XIQUETS/ES AMB NECESSITATS EDUCATIVES ESPECIALS  escrit per Pilar Rubert, Claudia Sánchez, Alicia Fonfría i Estela Garcia

En l'actualitat existeixen diverses aplicacions per a dispositius mòbils que permeten treballar diferents àrees per a xiquets i xiquetes amb necessitats educatives especials. Les noves tecnologies exerceixen un paper importantíssim perquè ens permeten treballar les funcions cognitives, les emocions, la conducta, el llenguatge o la percepció sensorial a través d'un entorn agradable, visual i didàctic per als xiquets. A continuació us anem a mostrar diverses aplicacions, agrupades per àrees.

ATENCIÓ, MEMÒRIA I PERCEPCIÓ
Tap the frog (ios i android). Aquesta aplicació ens permet treballar àrees com l'atenció, memòria, control d'impulsos o la planificació estratègica i la velocitat de reacció, mitjançant 28 jocs diferents. Els jocs poden realitzar-se amb temps determinat o sense límit de temps. Es pot utilitzar aquesta aplicació amb xiquets a partir dels 6 anys, adolescents i adults.

Find out (ios i android). En aquesta aplicació l'objectiu consisteix a trobar el dibuix que és exactament igual al model, entre objectes que actuen com distractors. Amb aquesta activitat es treballa la velocitat de processament, l'orientació espacial, l'atenció i la discriminació visual.

Joc memòria animals (ios i android). Mitjançant aquesta aplicació estimulem la memòria visual i espacial utilitzant com a estímuls diferents animals. Existeixen quatre nivells de dificultat.

Teràpia del Llenguatge i Cognitiva amb MITA. Aquesta aplicació és un conjunt de puzles que permet treballar la percepció global dels estímuls, especialment important en xiquets amb trastorn de l'espectre autista.

ESTIMULACIÓ SENSORIAL
Baby distractor: Finger Paint (ios, android). Cada vegada que el xiquet toca la pantalla, s'activa música i colors, proporcionant un entorn d'estimulació controlat pel propi xiquet.
Pop globus Joc per a xiquets. Permet treballar els colors, els números, les lletres, formes etc. Mitjançant un entorn divertit i interactiu.

AUTONOMIA
Pepi Bath (IOS, android). Permet treballar de manera divertida i interactiva diferents accions d'higiene i neteja.

Toca Boca (android, IOS). Aquesta aplicació ens permet treballar activitats de la vida diària com cuinar, tallar el pèl, anar amb tren, interactuar en una casa o en un poble amb els seus habitants, comprar, acudir a l'escola. És una excel·lent activitat per a treballar les funcions executives (planificació, organització, flexibilitat cognitiva) dels més xiquets.

Avokiddo (android, IOS). És una aplicació de pagament que permet treballar el pensament creatiu i les emocions.

AGENDES I PLANIFICADORS VISUALS

PictogramAgenda (android). Aquesta aplicació permet crear una seqüència d'activitats o tasques, amb accés a les imatges de ARASAAC. A més pots guardar diverses agendes i tindre accés a elles en qualsevol moment.

Pictorario (android). Aquesta aplicació conté agendes visuals en forma de rellotge, en el qual apareixen distribuïdes les activitats en diferents colors i a mesura que avança l'agulla, el xiquet sap quina activitat ha de realitzar.

MORFOSINTAXIS

Sóc visual: disponible per als sistemes operatius iOS i Android. Consisteix en una App que permet la descàrrega de paquets d'exercicis per a treballar la morfosintaxis i la construcció de frases amb verbs.

PICTOGRAMES

CPA: Sistema de comunicació que serveix per a persones amb problemes greus de comunicació (autisme, trastorns neurològics, discapacitats motores, afàsies)

Pictogram: És una plataforma completa per a l'aprenentatge i desenvolupament del llenguatge en xiquets i adults amb dificultats comunicatives.

PictoDroid Lite: És una aplicació per a dispositius Android que permet als usuaris comunicar-se a través de l'ús de pictogrames.

LECTOESCRIPTURA I ORTOGRAFIA

Apensar: Consisteix en un joc de paraules que entrenen la teua ment. Repta a la teua imaginació i troba l'element comú entre les quatre imatges disponibles.

Paraules Encadenades: Permet entrenar la teua ment completant cadenes de paraules que estan relacionades entre si per associació d'idees, dites, proverbis, sinònims, etc.

Aprèn a Llegir amb Grin: Es treballen les síl·labes directes amb les seues primeres paraules i frases. 30 lliçons començant per les vocals i seguint amb les consonants.

‘Érase un mundo mejor’: treballa la lectura. Té uns gràfics molt fanfarrons i permet acolorir després d'haver llegit.

COMPRENSIÓ

Andy themagictrain: App per a Android. El joc compta amb múltiples maneres i característiques que engloben una experiència variada i divertida per als usuaris, amb 4 mons de temàtiques completament diferents.

Paraula inventada: Una aplicació per a treballar la comprensió lectora mitjançant la lectura de paraules i pseudopalabras.

VOCABULARI

Endevina la paraula correcta: Millora de vocabulari i gramàtica, així com afavorir l'atenció.

Targeta aprèn verdures/aprèn professions: Targetes educatives per a treballar aliments i professions

DISLÈXIA

Galexia
: Millora la fluïdesa lectora. Ajuda en casos de dislèxia. Treballa amb pseudopalabras, entre altres.

Alphabetics: Està basada en un ensenyament multi-sensorial. És una eina per a ajudar els pares a ensenyar l'alfabet d'una forma fàcil i divertida

Aprèn a llegir: Es treballen les síl·labes directes amb les seues primeres paraules i frases.

AUTISME

AutismiHelp: Conjunt de 30 apps per a iOS i 6 per a Android amb exercicis d'aprenentatge de vocabulari amb 24 imatges en cadascuna centrada en un tea concret (colors, menjar, casa, comparatius, oposats…)

TEAyudo a jugar: Eina d'aprenentatge, intervenció i inclusió funcional per a autisme o altres diversitats del neurodesenvolupament.

iSecuencias: Aplicació d'aprenentatge basada en seqüències representades per sis personatges que treballen quatre àrees: hàbits d'autonomia, esdeveniments o activitats lúdiques, situacions quotidianes i emocions.