Activitats per a fer amb els xiquets

ACTIVITATS PER A FER AMB ELS XIQUETS escrit per Estela García Martín, Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta de XiCaEs

Aquests dies a casa poden ser durs si se'ns acaben les idees de què fer amb els xiquets. Per això durant aquests dies, des de XiCaEs ens unim al repte de #yomequedoencasa i us proposem totes les setmanes interessants activitats per a fer amb els reis de la casa.

Activitat 1
Jugarem a: Representa un conte fantàstic
El joc té la intenció que els xicotets realitzen activitats senzilles per casa de manera divertida. Si els xiquets són més majors com per a contar-los el conte, podeu fer les proves com si fóra un circuit, ja que no són moviments que requerisquen molt espai.

Mentre els papàs aneu llegint el conte, els xiquets han de seguir les instruccions que marca aquest relat.

CONTE

Hi havia una vegada dos xiquets/as (dir el nom del xiquet o xiquets que vagen a jugar) que vivien dins d'un món xicotet però molt màgic. Un dia ennuvolat i trist es van adonar que els dolien els genolls, però no els quedava màgia per a curar-se i fer que el dia fora assolellat. De sobte va aparèixer un mag molt poderós (el podeu representar vosaltres mateixos), el qual els va dir als xiquets:

MAG-Xicotets, he sentit que us dolen els genolls i no teniu màgia! Però jo sé com podeu curar-vos. Haureu de superar unes proves per a pagar per la màgia curativa.

El primer que heu de fer és creuar el pont sense despertar als cocodrils, heu d'anar de puntetes, si no us faran moltes cosquerelles! (fem que els xiquets donen 7-8 passos de puntetes, si donen suport al peu sencer els fem cosquerelles)

Prova superada!

Ara hem de cridar l'atenció de les fades. Per a això heu d'acatxar-vos, saltar i donar una palmada i repetir-ho diverses vegades. (Fem que es posen de ‘cuclilles’, d'aqueixa posició salten a dalt i donen una palmada, si veiem que són molt xicotets que salten a dalt i donen una palmada)

Les fades em diuen que volen veure-vos saltant a peu coix (alguns no ho aconseguiran, però no passa res, animar-los a fer-ho i feu-ho vosaltres també)

Molt bé xics! Ja estem més prop d'aconseguir la màgia.

(En la següent prova us podeu anar al corredor de casa o algun lloc una mica més llarg ja que els demanarem que repten). Ara xics, encara que no les vegeu, cal creuar per davall de les cordes màgiques. Per a això heu d'anar reptan pel sòl fins al final. (Mentre ho fan els anem dient que molt bé i els anem donant ànims)
(Per a la següent prova només necessitarem un coixí o alguna cosa blaneta)

Oh xics! Hem arribat a la zona de cotó, hem de tombar-nos i deixar que les fades ens posen pólvora màgica (una vegada hem tombat als nostres xicotets, poc a poc anem estrenyent-los amb el coixí per tot el cos fent diferents pressions. Si tenim diversos xiquets jugant podem alternar-los i que ajuden a fer-ho amb cura. Mentre els anem fent les pressions els diem que els estem posant la pólvora màgica)

Ja tenim la pólvora màgica! I hauríem de compartir-la amb els altres xiquets del món. Hem de bufar els braços i les mans perquè la pólvora màgica arribe a totes parts (els demanem que bufen suau als braços i a les mans)

Xics, hem arribat a la nostra última prova! La maga més poderosa de tot el món ens donarà la màgia per a curar-nos, però li agrada molt ballar així que… A ballar! (Els posem en el mòbil o amb l'ordinador Youtube i la cançó ‘Chuchuwa’ de Cantajuegos i han de seguir les instruccions de la cançó)

Ara sí! Com heu superat totes les proves, ara teniu el que volíeu, la màgia per a curar-vos els genolls!

I conte contat, conte acabat...

Activitat 2

Un joc molt conegut i fàcil al qual podem jugar a casa és el Sambori. A més ho podem fer a casa nosaltres mateixos amb els nostres xicotets.

MATERIAL:

1. Folis, cartolina o cartó
2. Zel o cola
3. Retoladors o colorins

PASSOS A SEGUIR:

1. Fem 10 quadrats amb paper i els dibuixem els números de l'1 al 10 (un número en cada quadrat)
2. Decorem i pintem els nombres de diferents colors
3. Peguem els folis com a la foto i ja podem començar a jugar

Activitat 3
Activitats de creació pròpia. Per exemple, amb palmes o tocs a les cames podem crear un ritme o amb la melodia de la cançó preferida dels nostres fills, podem crear una cançó relacionada amb la situació que estem vivint aquests dies. Fins i tot la podeu escriure o dibuixar i després crear un ball que ens podem aprendre.

Activitat 4
Enguany no hem pogut gaudir de les falles. Què us sembla si fem un homenatge realitzant la següent activitat?

Els nostres xiquets poden realitzar una mini falla amb trossos de paper arrugats, taps de botelles apilats, oueres, rotllos de paper del vàter o de cuina, etc. Qualsevol material que trobeu es pot utilitzar per a fer figures en 3D com si fóra una mini falla. A més poden pintar-la amb pintura, retoladors o fins i tot, afegir-li plastilina. L'important és que deixen volar la imaginació!

Activitat 5
Segur que a casa tenim joguets xicotets. Podem introduir-los dins d'una caixa plena arròs o amb llegums o farina perquè els busquen. Podem deixar-li mirar i si no els troba, tapar-li els ulls perquè busque els joguets amb el tacte.

Activitat 6
Si són xiquets que els agrada pintar podem fer màscares i fer una festa de màscares a casa. És molt senzill: només necessitem folis, colors i unes gomes per a subjectar les màscares.

 

Estela García Martín- Terapeuta Ocupacional i Fisioterapeuta

Graduada en Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia per la Universitat Catòlica Sant Vicent Màrtir de València.

Trajectòria professional: terapeuta ocupacional en centres per a persones amb malalties mentals i en una escola infantil inclusiva. Fisioterapeuta en una clínica privada.

Actualment treballa en Xicaes realitzant intervencions de Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia amb els xiquets i les seues famílies.