Els avis i àvies dels xiquets amb discapacitat

LOS ABUELOS Y ABUELOS DE NIÑOS CON DISCAPACIDAD: HÉROES Y HEROINAS COTIDIANOS

ELS AVIS I ÀVIES DE XIQUETS AMB DISCAPACITAT escrit per Pilar Rubert Saura, coordinadora de XiCaEs

Els avis i àvies de xiquets/as amb discapacitat exerceixen un paper molt important del qual es parla molt poc. Sense ells moltes coses no serien possibles. A més de la part emocional, donen un afecte i amor especial, són un pilar fonamental per a la conciliació familiar. El seu paper no és fàcil, pateixen pels seus fills, per les parelles d'aquests, pel seu nét amb discapacitat, pels altres fills de la parella (si n'hi ha)…

Se senten impactats pel diagnòstic del seu nét/a, probablement no entenen molt bé el que significa. Al principi no s'atreveixen a preguntar als seus fills, se senten insegurs sobre com poder ajudar. Però cal tindre en compte que es pot tractar de coses que no solen ser fàcils d'explicar, ja que fins i tot als propis pares del xiquet, els estan resultant incertes i confuses.

El millor és deixar que passe un temps en el qual els pares vagen assimilant i obtenint informació, mentrestant, ofereix-los el suport incondicional que caracteritza a tots els avis i àvies.

Transcorregut el temps d'assimilació i/o confusió, els avis es converteixen per a la família en una “figura multiusos”. Cuiden del seu nét quan els pares han d'absentar-se, el porten i recullen del “col·le” facilitant així la conciliació familiar-laboral, acompanyen al seu nét a reforços i activitats complementàries per a la seua evolució. S'encarreguen dels altres fills de la parella, quan els pares han d'acudir a tractaments o revisions mèdiques amb el seu fill/a…

Aprenen sobre crisi, com agafar-los, com comunicar-se amb ells, fins i tot a donar-los menjar en els casos que així es requerisca, saben les seues rutines, les seues pautes. Encara que les seues energies ja no estiguen al 100%, fan l'impossible per prestar el seu suport incondicional.

Els avis, aqueixes persones que es converteixen en segons pares. Aqueix suport fonamental que la família necessita. Els que ho fan tot amb amor sobrepassant qualsevol barrera. Els avis i àvies, els nostres herois i heroïnes quotidians.

Avis i àvies: gràcies per existir, per formar part de les nostres vides, pel vostre suport, però sobretot gràcies pel vostre amor infinit.

 Pilar Rubert Saura- Coordinadora

Integradora Social

Dilatada experiència en projectes destinats a xiquets/es que presenten necessitats educatives especials.

Coordinadora de la major part dels Campus Natura que s'han realitzat fins a l'actualitat.