DIA INTERNACIONAL DE LES PERSONES AMB DISCAPACITAT escrit per Pilar Rubert Saura, coordinadora de XiCaEs
L'ONU proclamava el 3 de desembre de 1992 com el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat amb l'objectiu de promoure els drets i el benestar de les persones amb discapacitat, així com conscienciar sobre la seua situació a la societat.
Les persones amb discapacitat solen tindre més dificultats que altres col·lectius en tots els nivells: en transport, educació, legislació, pateixen més assetjament social i moltes més, que els fan més vulnerables. Per tant, l'objectiu d'aquesta efemèride és sensibilitzar a la societat sobre les qüestions relacionades amb la discapacitat, promoure la presa de consciència de la importància de la integració de les persones amb discapacitat en tots els aspectes de la vida.
La ignorància que existeix respecte a aquest col·lectiu sol ser la causa majoritària de la seua “discriminació”. Està demostrat que quan s'eliminen barreres, tant físiques com mentals, es pot arribar a la integració, permetent així la seua col·laboració en la societat.
Sota el lema de la campanya 2020 ‘Un dia per a tots’ es pretén fer veure que la discapacitat forma part de la condició humana, ja que tots en algun moment de les nostres vides podem experimentar una discapacitat temporal o permanent, així com hem de tindre sempre present, que tots tenim les nostres capacitats però també les nostres discapacitats.
L'Agenda del 2030 per al Desenvolupament Sostenible, ha adquirit el compromís de “no deixar a ningú enrere”, considerant la discapacitat com una qüestió transversal en la implementació dels seus 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Per a això és necessari normalitzar la discapacitat, acceptar-la, assumir que existeixen persones amb diversitat funcional que conformen la nostra societat i que aquesta ha de ser empàtica, sostenible i solidària.
La Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat aprovada en 2006 i signada per 180 països diu:
“L'accessibilitat i la inclusió de les persones amb discapacitat són drets fonamentals”.
Demana als Estats que prenguen mesures apropiades per a donar-los ple accés a l'activitat quotidiana i eliminen els obstacles que dificulten la seua integració. Però si ens fixem en aquest Reial Decret veiem que continuem tenint moltes manques a l'hora d'enfocar la discapacitat:
Reial Decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei General de drets de les persones amb discapacitat i de la seua inclusió social, s'exposa aquesta terminologia però seguint un aire excloent i pejoratiu, definint-les com: “Persones amb discapacitat són aquelles que presenten deficiències físiques, mentals, intel·lectuals o sensorials, previsiblement permanents, que en interactuar amb diverses barreres, puguen impedir la seua participació plena i efectiva en la societat”.
Podem concloure dient que hem avançat molt en el camí cap a la integració, però encara ens queda un llarg tram per recórrer fins a arribar a la meta.

Pilar Rubert Saura- Coordinadora
Integradora Social
Dilatada experiència en projectes destinats a xiquets/es que presenten necessitats educatives especials.
Coordinadora de la major part dels Campus Natura que s'han realitzat fins a l'actualitat.