Vila-real obri la commemoració del Centenari del patronatge de Sant Pasqual amb una mostra filatèlica i material promocional

Vila-real celebra al llarg de tot aquest any el Centenari del patronatge de Sant Pasqual sobre la ciutat. Una commemoració que començarà dilluns que ve, 20 de febrer, amb la inauguració d’una exposició filatèlica que, sota el nom Una mirada sobre Sant Pasqual. Patró de Vila-real, mostrarà tot tipus de material postal sobre el patró de la ciutat d’un gran valor documental i, especialment, per a col·leccionistes i persones interessades en la temàtica.

La mostra, impulsada per la Regidoria de Turisme i la Fundació Caixa Rural Vila-real, amb la col·laboració d’El Bressol i l’associació d’Amics del Pouet del Sant, compta també amb el suport de la Fundació Pro-Monestir i Basílica de Sant Pasqual, que s’estrena com a patrocinadora d’esdeveniments per a promoure el turisme religiós.

L’edil de Turisme, Emilio Obiol, acompanyat pel gerent de la Fundació Caixa Rural Vila-real, Josep Ramos, ha mostrat el logotip que representa el conjunt d’actes del centenari, que presenta la forma d’un calze amb una planimetria del plànol de la vila medieval de la ciutat realitzat per Martí de Viciana i una creu al centre i amb la inscripció en llatí Sant Pasqual i Vila-real, cent anys de patronatge 1917-2017, que estarà representat a totes les activitats que es realitzen al llarg de l’any.

En el cas de la mostra filatèlica, amb 15 panells que es podran observar a les sales de la Fundació Caixa Rural fins al 20 de març, s’oferirà, tal com ha indicat Obiol, “una mirada pedagògica, formativa i informativa i molt interessant per a col·leccionistes i aficionats a la filatèlia”, al mateix temps que ha agraït el treball de Salvador Carracedo, com a “comissari i almamater de l’exposició, composta per material postal com segells, matasegells i altres productes relacionats amb el sant.

Així mateix, Correus ha editat expressament un segell commemoratiu de Sant Pasqual que es podrà usar durant un temps per als enviaments postals dins d’Espanya. A més, s’ha creat un matasegells per a posar en valor el logotip i s’ha editat una postal especial amb tres imatges de punts emblemàtics de la ciutat i tres de la basílica i del patró, amb les quals podran treballar els escolars que acudisquen a conèixer la mostra.

En aquest sentit, el gerent de la Fundació Caixa Rural, Josep Ramos, ha explicat que l’exposició estarà oberta al públic durant les vesprades, de 17.00 a 20.00 hores, mentre que els matins es reserven per als alumnes de sisè de primària dels centres educatius, que, a més de conèixer alguns fragments de la vida del sant, on s’enaltiran valors com la solidaritat, a través d’un vídeo i una explicació, realitzaran una visita guiada a la mostra i participaran en un taller de filatèlia, on “podran aprendre tot sobre l’enviament postal físic, alguna cosa que a dia d’avui queda pràcticament relegat al romanticisme”, indica Ramos. Al mateix temps, apunta que la Fundació Caixa Rural s’involucrarà en altres activitats del centenari per “donar suport a l’Ajuntament, com per exemple, en la II Edició del Concurs de Pintura Ràpida que se celebra durant les festes de Sant Pasqual, la temàtica principal de la qual serà el patró de la ciutat”.

Tant Obiol com Ramos han convidat a tots els veïns a participar i submergir-se en aquest esdeveniment “amb un alt component intergeneracional, que interessarà a persones de totes les edats” i que compta amb “tot tipus de curiositats i material molt interessant”.