Fundació Caixa Rural Vila-real cedeix l’edifici Santa Ana a la Fundació Manantial

El president de la Fundació Caixa Rural Vila-real, Enric Portalés, i el president de la Fundación Manantial, Francisco Sardina, han presentat avui en presència de l’alcalde de la ciutat, José Benlloch, el nou conveni de col·laboració entre ambdues institucions que entrarà en vigor a partir de 2017. L’acord contempla la cessió de les instal·lacions de l’edifici Santa Ana de Caixa Rural Vila-real per al desenvolupament de les activitats socials i benèfic-assistencials de la Fundación Manantial.

Aquesta acció social va dirigida a l’atenció de persones amb diversitat mental i la rehabilitació psicosocial i laboral de les mateixes. En concret, l’edifici Santa Ana es destinarà a una residència comunitària oberta, en la qual els usuaris podran entrar i eixir del recinte, amb l’objectiu de que les persones puguen aconseguir el màxim nivell de rehabilitació que faça possible la seva reincorporació a la societat. Aquesta atenció serà gratuïta, i es preveu que les places siguen temporals perquè hi haja rotació de residents, de manera que resulten beneficiades un major nombre de persones.

L’espai, que serà cedit a la Fundación Manantial durant deu anys, compta amb dues zones diferenciades, una edificada de 2.400 metres quadrats, i els terrenys cultivables que l’envolten de 4.250 metres quadrats. La Fundación Manantial ha assumit el compromís d’adaptar la residència a les exigències legals d’un centre d’aquestes característiques, pel que ha habilitat ja un pressupost de 700.000 euros que s’executarà durant el primer semestre de 2017, segons ha manifestat el seu president, Francisco Sardina. L’objectiu és que les instal·lacions puguen estar operatives per al proper mes de juny.

Durant el temps en que es desenvolupe aquesta col·laboració, l’edifici Santa Ana podrà ser compartit amb altres entitats assistencials no lucratives de la ciutat, sempre que sigui compatible el desenvolupament de les seves activitats simultàniament.

El president de la Fundació Caixa Rural Vila-real, Enric Portalés, ha manifestat la seua satisfacció per la signatura d’aquest conveni, “que donarà utilitat a l’edifici Santa Ana, respectant el caràcter assistencial que sempre ha tingut”. Portalés ha destacat que aquesta residència “contribuirà a donar dignitat, a més d’atenció mèdica, a les persones amb diversitat mental”.

Per la seua banda l’alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha expressat el seu convenciment de que és el millor acord que es podia aconseguir, “ja que iniciem un projecte pioner a la Comunitat Valenciana per desestigmatizar els problemes de salut mental”. Benlloch també ha assegurat que l’Ajuntament agilitarà els tràmits perquè les obres al centre puguin iniciar-se al més aviat possible.

La Fundación Manantial ha aprovat recentment la seua fusió amb la Fundació Primavera, de caràcter autonòmic i amb objectius comuns. La Fundación Manantial és una entitat sense ànim de lucre, fundada en 1995 per associacions de familiars per a l’atenció integral de persones amb trastorn mental. Entre les seues finalitats estan la tutela, l’engegada i gestió de centres d’atenció social, la promoció de programes i actuacions en l’àmbit penitenciari i la generació d’ocupació. A més, promou el desenvolupament d’iniciatives de prevenció, sensibilització, assistencials i psicoterapéuticas que faciliten la incorporació i participació reals de les persones amb problemes de salut mental en la societat.